INTERNATIONELLT. Kateryna Kruk agerade engelskspråkig propagandist under 2014 års Nato-kupp i Ukraina och arbetade bland annat åt partiet Svoboda. Nu anställs hon av Facebook som ”public policy manager”.

Den 27 maj meddelade ukrainskan Kateryna Kruk att hon arbetar som ”Public Policy Manager for Ukraine” åt Facebook. Exakt vad hennes nya arbete innebär är i skrivande stund oklart, men enligt hennes följare hoppas man nu att hon ska ”krossa Kremlin-troll” och hindra spridandet av så kallad rysk desinformation på plattformen.

Att Facebook valt just Kruk att agera propagandachef för Ukraina har troligtvis sitt ursprung i att hon under den Natoledda kupp som drabbade landet under 2014 agerade engelskspråkig propagandist genom att livetwittra från den så kallade Euromaidan.

Kruk kom till och med att arbeta för det antiryska nationalistpartiet Svoboda, som ställde sig på Natos sida i konflikten. När 48 anti-Nato och anti-EU-demonstranter brändes inne i en fackföreningsbyggnad i centrala Odessa skrev hon på Twitter att ”Odessa rensade sig självt från terrorister, stolt över staden som kämpar för sin identitet”, uppger RT.

Sedan det västvänliga maktövertagandet i Ukraina har Kruks karriär varit spikrak, med tjänster inom diverse ministerier och som ansvarig för sociala medier för landets parlament. Hon har även arbetat som ”ledande analytiker” åt sajten stopfake.org, en antirysk propagandasajt skapad för att bekämpa ryska ”fake news” och ”lögner” om Ukraina.

Källor:
Euromaidan activist who cheered Odessa massacre joins Facebook as public policy manager
Kateryna Kruk (Facebook)


  • Publicerad:
    2019-06-04 11:30