CENSUR Finlands största bokhandel drar tillbaka en utgåva av boken ”Min kamp”. Det har visat sig att boken inte innehöll kritiska kommentarer.

Företagsgrupperingen S-gruppen och Finlands största bokhandel, Suomalainen Kirjakauppa (Finska bokhandeln) stoppar försäljningen av en utgåva av boken ”Min Kamp”, eller ”Mein Kampf” som den heter på originalspråket.

Anledningen var att den finska utgåvan av den välkända boken, skriven av den nationalsocialistiska ledaren Adolf Hitler, inte innehöll ”kritiska kommentarer”.

Den aktuella utgåvan ges ut av det nationella bokförlaget Kielletyt kirjat (Förbjudna böcker). Svenska Yle hävdar att bokförlaget har ”kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen”, som numera är förbjudna i Finland.

Nu kommer boken inte längre att vara tillgänglig i Finska bokhandelns butiker eller på dess hemsida.

Kontrollerade inte innehållet

— S-gruppens samarbetspartner är, liksom nästan alla bokhandlars, Kirjavälitys – ett företag som ägs av finska förlag och bokhandlar. Företaget distribuerar, säljer och levererar böcker till bokhandlar och andra återförsäljare, samt till skolor och bibliotek. Cirka 20 miljoner produkter passerar bokhandeln varje år, så de kan inte kolla allt innehåll, säger Päivi Hole, S-gruppens försäljningsdirektör till Svenska Yle.

Hole menar att försäljningen av boken har varit ett misstag, och tillägger att det är mycket ovanligt att deras bokhandlar drar tillbaka försäljningen av böcker.

Förlaget viker sig inte

Kort efter att ”skandalen” uppmärksammades i Finland kommenterade förlaget att man kommer att fortsätta sälja boken, trots medias gnällande.

I torsdags annonserades att boken skulle säljas för halva priset. Inom ett dygn hade man fått 88 beställningar, skriver förlaget på Telegram.

Den finska versionen av ”Min kamp” finns tillgänglig på Kielletyt kirjats hemsida. En svensk utgåva av boken kan köpas via webbutiken Greenpilled.com.