Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Politikerna har fått nog av folkförrädaren – kräver Dan Eliassons avgång

Av Redaktionen, 2017-09-05
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Rikspolischefen och folkförrädaren Dan Eliasson har brutit mot regler rörande rikets säkerhet. Detta genom att skicka hemlig information om polisens arbete okrypterat till ett kanadensiskt företag. Uppdaterad

Kaoset i rikspolischefen Dan Eliassons nya organisation har gjort att man inte längre har kunnat hantera sina interna personal- och lönefrågor. Därför beslutade Eliasson att lägga ut arbetet på det kanadensiska företaget CGI, som nu äger polismyndighetens lönesystem Palasso.

Systemet innehåller dock inte bara information om löner och utbetalningar, utan även känslig information av privat karaktär om enskilda anställda hos polisen, inklusive om deras anhöriga. Dessutom ger det ”en unik inblick i hur polisen arbetar”, rapporterar Ekot.

Enligt säkerhetsskyddsförordningen får man lägga ut systemet på kontrakt, men endast ifall informationen skickas med en kryptering som godkänts av Försvarsmakten. Anledningen är att informationen klassas som hemlig och något som kan påverka rikets säkerhet

Enligt Ekots avslöjande valde Eliasson trots detta att frångå säkerhetsskyddsförordningen 2015 och skicka informationen okrypterad, alternativt med någon typ av kryptering som inte är godkänd av Försvarsmakten.

Enligt Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, är detta inget som rikspolischefen har rätt att göra,

– Nej det är mycket tydligt, berättar hon för Ekot och drar även paralleller till den så kallade IT-skandalen inom Transportstyrelsen:

– Det bryter ju mot säkerhetsskyddsförordning och vad som kan hända där det har vi ju sett nyligen då.

När Ekot frågar henne exakt vad hon menar svarar hon:

— Det var ju någon generaldirektör som fick avgå för brott mot säkerhetsskyddsförordningen.

Enligt Gruvö är det endast regeringen som kan besluta om att avvika från säkerhetsskyddsförordningen, men något sådant beslut finns inte. Varken Eliasson själv eller någon i hans närhet har velat svara på Ekots frågor kring avsteget från säkerhetsskyddsförordningen, men till slut ska man åtminstone ha skickat ett mail där man skriver:

Vi känner oss trygga med att polisens tekniska lösningar är utformade och införda i enlighet med gällande regelverk.

Ifall Dan Eliasson får samma behandling som Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren återstår att se. Hon avskedades som bekant efter skandalen, trots att regeringen kände till hennes avsteg från säkerhetsskyddsförordningen. Eliasson har gjort sig känd som en utpräglat politisk rikspolischef, som bland annat uttryckt att han ”kräks” på åsikter han inte delar.

LÄS ÄVEN: Poliskälla om 30 september: Rikspolischefen nu inblandad i polisens planering!

Via en poliskälla har Nordfront fått information om att Eliasson, som själv saknar både utbildning till och erfarenhet som polis, har kört över Göteborgspolisen vad gäller planeringen av Nordiska motståndsrörelsens stundande demonstration i Göteborg den 30 september. Tillsammans med polisens nationella operativa avdelning (NOA) ska Eliasson enligt källan nu planera ”den största polisinsatsen i Sverige i modern tid” i samband med att tusen nationella intar Göteborg under parollen Revoltera mot förbrytarna!

Uppdatering:

Efter Ekots avslöjande har representanter för samtliga riksdagspartier förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet antingen krävt, eller antytt att man kräver, rikspolischefen Dan Eliassons avgång.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor skriver exempelvis på Twitter att svensk polis ”förtjänar bättre” än Eliasson:

Från Liberalernas håll drar man paralleller till IT-skandalen inom Transportstyrelsen, där man också avvek från regler och rutiner rörande rikets säkerhets.

— Det här är synnerliga allvarliga uppgifter som har kommit fram i Ekots granskning och påminner om de brister vi har sett i Transportstyrelsen och regerings IT- haveri. Det börjar bli alldeles för många exempel där vi ser brister i myndigheternas rutiner, säger den liberale riksdagsmannen Roger Haddad till Expressen.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare krävt Eliassons avgång och betonar under kvällen sitt krav via partiets officiella Twitterkonto:

Även Moderaterna har tidigare gått ut med krav om Eliassons avgång och nu kräver partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé att ärendet undersöks närmare med tanke på de drabbades säkerhet.

— Moderaterna tycker att Sverige behöver en ny rikspolischef, men det är inte ett krav vi riktat utifrån de uppgifter vi fått i kväll. Nu vill jag att vi ska gå till botten med det här och jag vill veta om man har äventyrat enskilda poliser och familjers säkerhet. Frågan om förtroendet tycker jag just nu är sekundär, säger Tobé.

Till och med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt reagerat starkt på Eliassons beteende och kräver nu via Twitter att regeringen förklarar sig och informerar riksdagen om situationen.

Källor:
Rikspolischefen frångick säkerhetsskyddsförordningen
Flera partier kräver Eliassons avgång


  • Publicerad:
    2017-09-05 22:36