MASSINVANDRING. Gränspolisen ber nu bovärdar i Blekinge om hjälp för att hitta illegala invandrare som uppehåller sig i landet. Enligt polisen gömmer dessa sig oftast hos släktingar och vänner. Bovärdarna vägrar dock att tipsa polisen.

Kommunala bostadsbolag vägrar hjälpa polisen att hitta illegala invandrare.

Kommunala bostadsbolag i Blekinge vägrar tipsa polisen om illegala invandrare.

Flera kommunala bostadsbolag i Blekinge har fått mejl från gränspolisen där de ombeds hjälpa till att hitta illegala invandrare som uppehåller sig i landet. I mejlet ber en spaningsgrupp inom gränspolisen om hjälp för att hitta främlingar som fått avslag på ansökan om asyl eller uppehållstillstånd och därmed ska utvisas.

Bovärdarna ombeds lämna information till polisen om adresser där de upplever att det vistas fler personer än vad som är skrivna där. ”De vi söker för att kunna verkställa ur landet gömmer sig ofta hos släktingar eller andra bekanta” skriver polisen i mejlet.

Det hela är ett politiskt beslut som polisen nu ska verkställa.

— Det är en svår situation och ibland väljer man lite udda metoder, säger polisens presstalesman Eva-Gun Westford.

Olofströmshus är ett av de kommunala bolag som fått polisens mejl men de vägrar att hjälpa till och avser istället att ”skydda” de illegala invandrare som uppehåller sig i bolagets bostäder.

— Det är inte vår uppgift. Vi är ingen polisiär myndighet utan vill de jobba på det sättet får de i så fall utöka sina resurser, säger Magnus Lindahl som är vd för Olofstömshus.

Källa:
Bovärdar ombeds tipsa polisen


  • Publicerad:
    2016-11-10 11:25