MÅNGKULTUR. Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali har avslöjat att en talesperson för ”Ung i Sverige” uppgav sig vara betydligt äldre på Internet innan han sökte asyl i Sverige.

Skärmdump från Nabizadehs persiska blogg från 2012 där han påstår sig vara född 1994. Klicka för större bild.

Dag och natt under två månaders tid har en grupp afghanska män sittstrejkat i Stockholm, med krav på att deras landsmän ska sluta utvisas till sitt hemland av svenska myndigheter.

Gruppen går under namnet ”Ung i Sverige” och har bland annat hävdat att det i princip inte förekommer att afghanska män ljuger om sin ålder för att få stanna i Sverige, något som dock motbevisats med hjälp av medicinska ålderstester. Trots detta har man erhållet ett starkt stöd från det svenska etablissemanget.

Organisationens talesman Amir Nabizadeh tog nyligen en selfie med en polis, varpå Sverigedemokraternas starke man Mattias Karlsson beklagade sig på Facebook över att polisen tar selfies med personer som illegalt befinner sig i landet istället för att deportera dem. Speciellt bekymmersamt tyckte Karlsson att det var med tanke på att terroristen bakom lastbilsdådet i Stockholm var just en illegal invandrare.

Karlssons uttalande kränkte Nabizadeh till den milda grad att han polisanmälde Karlsson för förtal och upphovsrättsbrott. Karlsson har dock i efterhand pudlat, då det visade sig att Nabizadeh har uppehållstillstånd och inte befinner sig illegalt i landet på samma sätt som de personer han säger sig representera.

Nu har det dock visat sig att Nabizadehs uppehållstillstånd kan ha utdelats på falska grunder. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har nämligen hittat en gammal hemsida från 2012, där Nabizadeh uppger en helt annan ålder än vad han uppgett till svenska myndigheter.

Hemsidan är en blogg, skriven på persiska, där Nabizadeh uppger att han är född 1994. Till svenska myndigheter har han däremot uppgett att han är född 1999.

På sin blogg skriver Bali:

På bloggen uppges han med persiska årtal vara född 1372-11-11 (1994-01-31), det skulle göra honom 23 år. På bloggen länkades ett Facebook-kontot där han återigen är registrerad som född, men denna gång med västerländsk kalender, 1994-01-31. I den svenska folkbokföringen är Amir registrerad som född 1999-01-31 (18 år). Inläggets tidsstämpel är daterat till den 8 Juni 2012. Till bloggen är kopplat en äldre blogg, ett Facebook-konto och ett Google Plus-konto.

Via Twitter uppmanade också Bali Nabizadeh att ta ned bloggen, samt ett Facebookkonto som länkades från bloggen, vilket uppger samma födelsedatum. Nabizadeh reagerade först med att låsa sitt Twitterkonto, för att sedan stänga ned det. Nu är han dock tillbaka på Twitter och sprider en teori om att någon försöker att ”sätta dit honom”, samtidigt som han anklagar Hanif Bali för att vara ”elak”. Nabizadeh har också skaffat sig en advokat och hotar att anmälda Bali, men det är i skrivande stund ännu oklart för vad.

Bali attackeras också friskt på Twitter av politiska motståndare som bland annat menar att han som riksdagsledamot inte borde ha avslöjat Nabizadeh, samtidigt som drevet om att Moderaterna ska ”ta tag i Bali” har fått nytt vatten på kvarnen.

Hanif Bali är dock lika ståndaktig som vanligt på Twitter:

Källa:
Desinformationskampanj om Nabizadeh.


  • Publicerad:
    2017-10-07 18:00