INRIKES. Regeringen ser just nu över lagstiftningen gällande hot och hat på Internet. Enligt inrikesministern kan ett nytt lagförslag komma att läggas innan årsskiftet.

Anders Ygeman.

Anders Ygeman.

Lagmannen Gudrun Antemar ser just nu över lagstiftningen kring hot och hat på Internet. Genom det växande utbudet av sociala medier och en föråldrad lagstiftning behöver rättsväsendet nya verktyg för att ta itu med hot på Internet menar man.

— Vi har en situation i dag där en del hat och hot som förs fram på nätet inte är straffbart och det beror på att lagstiftningen är från 1960-talet. Vi måste modernisera lagstiftningen, säger inrikesminister Anders Ygeman om ett kommande förslag om skärpningar i lagen för hot och hat på nätet.

Antemars förslag väntas vara inlämnat under månadsskiftet och förslaget ska sedan gå ut på remiss. Ett lagförslag väntas vara klart i höst och en ny lag kan komma att träda i kraft innan årsskiftet.

Troligtvis kommer det nya lagförslaget att ställa högre krav på de som tillhandahåller exempelvis chattrum och kommentarsfält. Bland annat är det hårdare krav på moderering som gäller.

— Du har ju den skyldigheten i dag för exempelvis hets mot folkgrupp och uppmaningar till brott och då ska man utvidga den till den här typen av kränkningar, svarar Inrikesminister Ygeman.

Ygeman menar vidare att även polisen, som tidigare varken haft kompetensen eller resurserna, nu börjar komma ifatt med att övervaka nätet.

— Polisen börjar komma i kapp, menar han.

Källa:

Hårdare tag mot hot och hat på nätet


  • Publicerad:
    2016-01-19 21:00