INRIKES De höga elpriserna är en tung belastning för det familjeägda företaget Bröderna Jansson Nissarvet i Halmstad. Trots fulla orderböcker ser det mörkt ut.

Att elpriserna i Sverige dragit iväg är något som slår hårt mot företag, exempelvis Bröderna Jansson Nissarvet som är ett familjeägt företag i Halmstad som sysslar med olika typer av metallarbete.

Företagets tvååriga elavtal gick ut den sista december och man kände sig tvungna att teckna ett nytt avtal, berättar vd Christin Jansson för Tidningen Näringslivet.

— Vi hade ett avtal på två år som gick ut den sista december. Då var det mycket prat om att priserna skenade uppåt och jag kände jag att jag var tvungen att teckna ett nytt avtal för att veta hur våra kostnader skulle se ut kommande kvartal.

Företaget betalar nu hela 383 öre per kilowattimme jämfört med de 42 öre man betalade tidigare, något som beräknas kosta företaget 400 000 kronor i månaden jämfört med samma tid förra året.

Andra företag har varnat för att de kan behöva varsla personal om uppsägning, men det är inte ett alternativ för Bröderna Jansson som har en lång rad beställningar man inte kan backa från. Samtidigt är priserna för dessa arbeten redan satta, så det är svårt att hämta in pengar i den änden. Detta försätter företaget i en svår situation.

— Det säger sig självt att vi inte kan driva vår verksamhet på det här sättet. Den kommer att urholkas snabbt om vi inte får ned kostnaderna. Om inget förändras klarar vi oss i max ett år, säger Jansson till tidningen.

Att minska elförbrukningen är heller inte något alternativ, då el krävs för tillverkningen man bedriver.

Familjeföretaget inte enda exemplet

Elbristen i södra Sverige drabbar inte bara detta företag. År 2019 skrev Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren, i en debattartikel att Skåne gått miste om stora investeringar av denna anledning.

Även året därpå rapporterades det om att elbristen stoppat nyetableringar och expansion av existerande verksamhet. Detta samtidigt som företag som Google, Facebook och Amazon av oklara skäl subventionerats och därmed kunnat köpa el till ett betydligt lägre pris.