SIONISM. En judisk borgmästare från Israel på resa i Polen med en grupp studenter kräver att få skylla Polen för judarnas situation i landet under andra världskriget, trots att detta är förbjudet enligt lag. Som svar på provokationen ställdes en gemensam manifestation in.

Eli Dukorsky i Kiryat Bialik.

Jerusalem ökar trycket på polska staten att ta tillbaka den lag som nyligen instiftades i Polen. Lagen anger att det är förbjudet att skylla Polen för saker som judarna hävdar hände dem under andra världskriget på vad som idag är polskt territorium.

Judiska ”människorättsorganisationer”, lobbygrupper, massmedier med flera aktörer försöker hitta sätt att påverka den polska regeringen att upphäva lagen så att historieskrivningen åter anpassas efter judiska krav.

Den israeliske borgmästaren i Kiryat Bialik, juden Eli Dukorsky, son till en så kallad ”förintelseöverlevare”, reste till Polen med en grupp studenter på en ”förintelseresa” för att delta i en manifestation mot ”antisemitism”. Dukorsky skulle hålla ett tal på manifestationen som medvetet var skrivet så att det skulle bryta mot den nya polska lagen. De lokala myndigheterna i Radomsko, som är så kallad vänort med Kiryat Bialik, godkände inte texten i det tal som skulle hållas, eftersom texten innehöll anklagelser mot Polen för påstådda krigshändelser. Myndigheterna krävde att Dukosky skulle ta bort de styckena i texten, eller åtminstone skylla på ukrainarna istället. Dukorsky fick heller inte svepande anklaga ”nazisterna” utan var tvungen att precisera för vem dessa nazister arbetade, vilket Dukorsky vägrade.

Dukorsky fick efter dessa krav instruktioner från Israels utrikesdepartement att inte backa, och inte hålla ett tal ändrat enligt polsk lag. Talesmannen för Israels utrikesdepartement, juden Emmanuel Nahshon, meddelade med bestämdhet att de ”stödjer borgmästarens rätt att håll sitt tal som planerat och inte utelämna något ord, inte en enda bokstav.”

Efter det israeliska utrikesdepartementets beslut ställdes den gemensamma manifestationen in. Men Dukorsky trotsade de polska myndigheterna genom att inför sina egna studenter hålla sitt tal på det sätt Israel krävde, fortfarande på polsk mark. Det är osäkert om myndigheterna övervakade Dukorskys förehavanden som i Polen kan ge upp till tre års fängelse.

En vecka tidigare hade Polen ställt kravet på Jerusalems förintelsemuseum Yad Vashem att museet skall ta bort en beskrivning som gör gällande att ”polsk polis” vaktade judegettot Lodz. Detta är något som Yad Vashem inte tänker hörsamma.

Källa:
Poland censors Israeli mayor who sought to cite Polish Holocaust crimes at event


  • Publicerad:
    2018-03-24 08:40