BROTT. Det har skett en kraftig ökning av antalet mordförsök i Jämtlands län. Antalen mordförsök 2016 är tre gånger så högt som medelnivån de tio senaste åren. Något har hänt, samtidigt ökar även de sexuella ofredandena kraftigt, och sexköpen har ökat med hela 600 procent i Västernorrland. Detta rapporterar Fjällsjö Nyheter.

Antalet mordförsök har i Jämtlands län legat stadigt mellan 3 och 11 stycken de senaste tio åren. Men i år har något hänt. Uppenbarligen vill allt fler människor i samhället mörda varandra, för i år har hela 19 mordförsök anmälts i Jämtland. Det är en trefaldig ökning från medelnivån de senaste tio åren.

Även sexuella ofredanden och sexköp rekordökar. I Västernorrland blev antalet sexköp sex gånger fler under 2016. På många orter fördubblades dessutom antalet sexuella ofredanden.

En av de värst utsatta orterna är Östersund, där antalet sexuella ofredanden ökat med 300 procent de senaste tio åren och mer än fördubblats på två år. 2014 anmäldes 29 fall av sexuella ofredanden och 2016 hela 61 fall.

Samtidigt ökar otryggheten i Norrland. Trots att regimmedia rapporterar att antalet brott minskar känner sig nu dubbelt så många norrlänningar otrygga som för tre år sedan. Bara förra året drabbades 10 procent av befolkningen i Norrland för brott som misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägerier och trakasserier och 21 procent av norrlänningarna känner en stor oro över brottsligheten i samhället.

Anledningen till den kraftiga ökningen tror många är att samhället blir allt mer liberalt, med fri rörlighet över gränserna och större acceptans för kriminella.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-01-26 22:45