ARBETE. Fackförbundet LO väljer nu att föreslå en lönedumpning för att få in främlingar på den svenska arbetsmarknaden. Anledningen till förslaget är att främlingarna är outbildade och att ingen vill anställa dem.

”Vilket bra förslag”, tänkte Thorwaldsson.

LO har tidigare sagt blankt nej till Svenskt Näringslivs förslag om enklare arbetsuppgifter med lägre lön som ett sätt att få in invandrare på arbetsmarknaden. Nu föreslår man istället så kallade ”utbildningsjobb” där invandrare mot låga löner utanför kollektivavtalet ska jobba samtidigt som de får sin utbildning.

— Man ska komma in på arbetsplatsen, börja jobba och sedan bygga upp sitt cv, säger fackpampen Karl Petter Thorwaldsson.

De så kallade utbildningsjobben ska vara en lösning för de som inte kommer in på arbetsmarknaden då arbetsgivaren enligt LO ställer höga krav. Jobben ska dock vara reguljära jobb, men med vissa särskilda villkor som är tillfälliga.

Utbildningsjobben ska gälla för personer mellan 25 och 45 år som saknar gymnasieutbildning. Saknar man grundskoleutbildning måste man dock göra klart den först. I dagsläget uppskattas runt 50 000 personer vara lämpliga för de särskilda jobben.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, menar att det är bra att LO ”ser problemet med de många nyanlända” och hoppas nu att förslaget blir verklighet.

— Nu är det upp till bevis för LO och Svenskt Näringsliv att se till att detta verkligen blir av, säger hon.

Källa:
LO öppnar för lägre löner för nyanlända | Nyheter


  • Publicerad:
    2017-03-06 20:00