UTRIKES. Under ett två dagars besök ska statsminister Stefan Löfven befinna sig i Polen för att försöka hjälpa EU-kommissionen att försöka tala Polens premiärminister ”till rätta” angående deras beslut att vägra ta emot så kallade kvotflyktingar.

Stefan Löfven ska försöka övertyga polackerna om det förträffliga med folkutbyte och mångkultur.

Under måndagen samt tisdagen denna vecka kommer EU-lakejen Stefan Löfven att befinna sig i Polens huvudstad Warszawa. Löfven är utsänd för att försöka prata med Polens premiärminister Beata Szydlo efter att EU-kommissionen har inlett en rättsprocess mot dem, då de inte har tagit in sin del av de så kallade kvotflyktingarna.

Till en början så var Polen inte en av de länder i Central- och Östeuropa som röstade nej till EU-förslaget gällande kvoteringen som skulle leda till en jämnare fördelning av ”flyktingarna” som kommer från Grekland och Italien. Däremot ändrades detta när den nationalkonservativa PiS-regeringen tillträdde efter valet 2015, vilka då istället valde en annan ståndpunkt för landet.

Enligt kvoteringen skulle Polen ha tagit emot cirka 7 000 ”flyktingar” vid det här laget, men har inte släppt in en enda. De har istället fortsatt att tala om hur ”flyktingar” innebär en säkerhetsrisk för landet.

Sveriges regering har både kritiserat samt uppmanat till att köra över länder såsom Polen och Ungern efter deras beslut. På toppmötet vid midsommar är det sagt att EU-länderna nu ska komma överens om asylpolitiken. Polens regering har däremot inte backat alls från sin vägran att ta emot ”flyktingar”, trots den rättsprocess som EU-kommissionen nu har inlett mot dem.

Polen har snarare stått fast vid sin ståndpunkt nu mer än någonsin. De har också stöd i opinionen, inte minst bland unga människor vilket också har gjort att oppositionen är ännu mindre villig än den har varit tidigare att tala för ett gemensamt ansvar för ”flyktingarna”.

De som istället talar för att Polen ska göra sin ”plikt” är de mer liberala biskoparna av den katolska kyrkan.

— Det är vår moraliska plikt, 7 000 innebär en handfull flyktingar för vårt land och vi borde uppfylla våra åtaganden på ett hedervärt sätt, sade exempelvis biskop Tadeusz Pieronek nyligen till den polska dagstidningen Rzeczpospolita.

Källor:
EU inleder rättsprocesser mot de länder som inte vill ta emot ”flyktingar”
Två motpoler om flyktingmottagande möts i Warszawa idag


  • Publicerad:
    2017-06-19 19:30