MELLANÖSTERN. Mäktiga shiamuslimska ledare vill kriminalisera kontakter med USA.

Fredagens amerikanska terroristattack som dödade den mäktige och mycket populäre iranske generalen Qassem Soleimani har skapat många geopolitiska teorier och även starka reaktioner.

Den shiamuslimske religiöse ledaren Muqtada al-Sadr – som leder det största politiska blocket i Iraks parlament och som vanligtvis är ganska avogt inställd mot grannlandet Iran, trots de shiamuslimska kopplingarna – har till exempel gått ut och kritiserat parlamentets krav på att amerikanska trupper ska lämna Irak.

— Ett vekt svar, kallar al-Sadr resolutionen.

Han vill i stället att det nuvarande ”säkerhetsavtal” som möjliggör amerikansk truppnärvaro ska sägas upp, att USA:s ambassad i Bagdad ska stängas, att trupperna måste lämna landet under förödmjukande former samt att kommunikation med den amerikanska regeringen ska kriminaliseras.

al-Sadr ledde under ockupationen av Irak på 00-talet en del av det breda folkliga väpnade upproret mot USA.

Washington har – efter en pinsam ”kommunikationsmiss” – sagt att de inte tänker dra tillbaka sina runt 5 000 soldater från Irak.

Antiamerikanska känslor i Libanon
Den inflytelserika shiarörelsen Hizbollah i Libanon har via sin ledare Hassan Nasrallah uttalat att ”när kistorna med döda amerikanska soldater och officerare börjar transporteras […] till USA kommer Donald Trump och hans administration förstå att de förlorat i regionen.”

Som exempel nämner han hur USA:s planer att krossa Bashar al-Assad med hjälp av Islamiska staten och ideologiskt närstående väpnade islamister gått om intet.

Nasrallah sa också att svaret mot USA är en angelägenhet inte bara för Iran utan för hela motståndsaxeln samt att amerikanska baser, fartyg och soldater kan komma att drabbas av vedergällningar från Hizbollah.

Den ikoniska shialedaren sa också att hans kollega Soleimanis sko mer värd än Donald Trumps huvud.

Källor:
Influential cleric: Iraq will turn into new Vietnam for US if its forces stay
US military has no plans to leave Iraq: US defence chief
US soldiers, officers will go home in coffins after Soleimani assassination: Nasrallah


  • Publicerad:
    2020-01-07 18:20