IDROTT. Tidigare i år hölls den första sanktionerade boxningsturneringen helt utan handskar i USA. I en ny dokumentär får man följa arrangörernas kamp att förverkliga sin idé.

Boxning utan handskar, så kallad Bare Knuckle Fighting, är en sport som i en form eller annan har utövats av män i alla tider – som sport, som träning eller helt enkelt för att lösa konflikter. I moderna tider har den handsklösa boxningen reducerats till inofficiella tävlingar på undanskymda platser, mycket tack vare att det anses för farligt att boxas utan handskar.

I USA hölls dock tidigare i år den första officiella Bare Knuckle-tävlingen på 130 år, som arrangerades av en man vid namn David Feldman, ordförande för föreningen Bare Knuckle Fighting Championship. Efter år av lobbyarbete – som bland annat innefattade att övertyga myndigheter om att boxning utan handskar inte nödvändigtvis är farligare än boxning med handskar – lyckades han till slut att få delstaten Wyoming att erkänna Bare Knuckle Fighting som en professionell sport. Den första officiella tävlingen kunde därmed hållas den 2 juni i år i Cheyenne, Wyoming.

Sedan dess har man arrangerat ytterligare två tävlingar i Biloxi, Mississippi, den 26 augusti och den 20 oktober.

Reglerna för sporten är enkla: Endast deltagare med professionell erfarenhet inom boxning, MMA, kickboxning eller thaiboxning får delta. Boxarna får endast linda sina handleder och måste ha sina knogar nakna. Matcherna utspelas likt inom MMA i en cirkulär ring, och deltagarna boxas i fem till sju tvåminutersronder.

Matcherna börjar också med deltagarna ståendes ”tå mot tå”, så nära varandra att man i princip kan inleda matchen med ett slag utan att först behöva närma sig motståndaren.

— Allt vi gjorde när vi designade ringen och reglerna för detta var för att skapa action, action och action, berättar Feldman.

Enligt Feldman gör frånvaron av handskarnas skydd av knogarna att boxarna är mer försiktiga med att utdela hårda slag mot huvudet, vilket också uppväger för frånvaron av det skydd som handskarna ger för den som tar emot slaget. Till skillnad från exempelvis MMA riskerar inte heller deltagarna att få en spark eller ett knä mot huvudet.

I samband med att den första tävlingen arrangerades i Cheyenne har Vice gjort en dokumentär, där man får följa Feldman och några av boxarna före och under matcherna. Friedman, en tidigare professionell boxare själv, talar passionerat om boxning utan handskar både ur ett professionellt perspektiv, likväl som ur ett sportsligt och mer filosofiskt sådant.

— Vem vill inte se män slå varandra i ansiktet med bara knogar? frågar han sig själv retoriskt.

Kritiker mot eventet framförde inledningsvis att deltagarna bestod av avdankade boxare och MMA-utövare i slutet av sina karriärer. Men Feldman har en annan syn på saken:

— Det är dessa män som i slutändan klev fram i ringen för att slå på varandra med bara knogar.

Se dokumentären nedan:

Källor:
Bare-knuckle fighting makes its fully legal return after 130 years
About Bare Knuckle FC


  • Publicerad:
    2018-11-10 14:15