1984. Under produktionen av den nya säsongen av ”Trolljägarna” har juden Robert Aschbergs kollega Frida Boisen bland annat besökt Fabian Fjällings hem, samt försökt att få till en intervju med Nina Drakfors.

Det var under 2014 och 2015 som TV3 sände två säsonger av serien Trolljägarna, där den judiske miljardären och mediemannen Robert Aschberg uppsökte utpekade ”troll” – vilket inkluderade alltifrån stalkers till politiska dissidenter – för att konfrontera dem i sina hem.

Den kontroversiella arbetsmetoden hyllades av den judiskägda pressen i Sverige, men kom senare att fördömas som ett ”hot mot demokratin” när den framlidne palestinska medborgarjournalisten använde samma metoder mot bland annat Aschberg själv och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Trots detta kommer TV3 att den 28 januari ha premiär för en tredje säsong av Trolljägarna, denna gång med Bonnierveteranen Frida Boisen som programledare vid sidan av Aschberg.

Den nya programserien tycks ha riktat strålkastarna mot medborgarjournalisterna bakom Granskning Sverige (GS). I ett Facebookinlägg skriver exempelvis GS:s Fabian Fjälling om hur Boisen sökt kontakt med honom. Enligt Fjälling skedde det under bedrägliga former, där Boisen låtsades vara intresserad av alternativa teorier om terrorattackerna i New York den 11 september 2001.

”Har idag fått dels ett samtal från Frida Boisen, och fått hembesök av henne i rollen som journalist för Trolljägarna. Hon ringde först och undrade hur hon kunde bidra till att lyfta fram sanningen. Hon hävdade att hon reagerat på min publicering om 911 och att hon var chockad av den information som kom fram i videon. Hon undrade sedan hur hon kunde bidra för att hjälpa till med att få fram sanningen. Jag gav henne en hel del tips och information och sa att om hon är villig att gå ut med sin identitet så kan hon säkert få massor av lyssnare/tittare, men att hon för sin egen skull kanske borde vara anonym, och att hon i så fall inte skall uppge sin identitet ens för mig (jag visste inte då att det var Frida Boisen som ringde mig från Trolljägarna). Hon var intresserad av hur mycket pengar hon kunde tjäna vilket givetvis borde göra mig misstänksam, men jag är ganska naiv och vill folk rädda Sverige mot betalning så är det helt ok för mig”, skriver Fjälling i ett Facebookinlägg.

Men kontakten slutade alltså i att Boisen besökte honom i hans hem:

Sedan blev det hembesök av Trolljägarna troligen med Boisen själv i spetsen, men tyvärr var bara min yngsta dotter hemma.

Senare på eftermiddagen konfronterar Boisen mig med mina metoder och ifrågasatte varför jag rekommenderar folk att vara anonyma. Jag sa att jag gärna ställer upp på intervju med henne och Aschberg om jag bara får ha mitt eget kamerateam som också spelar in samtalet.

Fjälling skriver dock att han inte kommer att ställa upp på någotn intervju med Boisen trots allt, på grund av ett löfte till hans hustru om att ”hålla sig undan offentligheten” med tanke på att hon anser att ”hatstormen gammalmedia piskar upp är så jobbig”.

Även den före detta GS-medarbetaren Nina Drakfors har blivit kontaktad av Frida Boisen i samma ärende. På Facebook skriver Drakfors:

Tv3:s program Trolljägarna med Aschberg kontaktade mig 19:00 ikväll och vill komma till Norrköping för att ”intervjua” mig imorgon, varför har de inte bättre framförhållning? Givetvis för att deras syfte är att pressa och stressa, de vill ha en show. Givetvis kan jag ställa upp men inte gratis till människor som jag anser inte är värda min tid gratis.

Drakfors låter dock hälsa att hon kan tänka sig att ställa upp ifall Trolljägarna ”betalar bra” samt ger henne möjlighet att ställa frågor till dem. Drakfors har också publicerat skärmdumpar av en sms-”konversation” mellan henne och Boisen:

Dina Drakfors ”konversation” med Frida Boisen. Klicka för större bild.

Det återstår att se när Trolljägarna avsnitt om Granskning Sverige sänds.


  • Publicerad:
    2019-01-18 09:00