ÅSIKTSFRIHET Det öppet nationalsocialistiska nätverket har utsatts för ett drev som såväl Ohios guvernör som en rad senatorer och höga tjänstemän deltagit i – och som givet delstatens lagar inte tycks leda någonstans.

Den amerikanska delstaten Ohios utbildningsdepartement utreder ett hemundervisningsnätverk som

  • hävdar att offentliga skolor drivs av sionister.
  • lär barn att ära Adolf Hitler och hylla segern.
  • instruerar föräldrar att inte utsätta sina barn för judiskt medieinnehåll.

Det handlar om (de över 2 500 medlemmarna i) Dissident Homeschool Network, representerad som en kanal på meddelandeappen Telegram. Gruppens medlemmar kallar sig nationalsocialister och delar lektionsplaner för en hemundervisning, där den vita nationalismens dygder hyllas. Gruppens grundare och ledare doxades nyligen av en ”hatgruppsövervakare” som ett par på landsbygden i Upper Sandusky, Ohio.

Det finns absolut ingen plats för hatfylld, splittrande och sårande undervisning i Ohios skolor, och det gäller också för vår delstats hemundervisningsgemenskapkommenterar Stephanie Siddens, tillförordnad chef för offentlig undervisning vid Ohios utbildningsavdelning, till Vice News, och tillägger:

Jag fördömer kategoriskt och med eftertryck den rasistiska, antisemitiska och fascistiska ideologin och det material som här ventileras.

Ohios guvernör Mike DeWine har tillsammans med en rad senatorer för samma tidning deklarerat att de ”tar avstånd” från gruppen. Tjänstemän i Ohios delstatsförvaltning har med anledning av det pågående drevet sett sig nödgade att påminna om att hemundervisningen i delstaten är tämligen fri. Föräldrar som undervisar i hemmet måste lämna in kopior av sina lektionsplaner till staten, men där slutar den statliga kontrollen – så länge som det av planerna framgår att eleverna erbjuds en chans att tillägna sig de kunskaper och färdigheter som krävs för godkänt betyg – och helt oavsett vilka eventuella värderingar som i övrigt framförs i undervisningen.