BROTT. När polisen ryckte ut till den invandrartäta förorten Rinkeby efter att en person uttryckt terrorhot attackerades de av ett ”ungdomsgäng” som krossade rutan på polisbilen. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

trasiga polisbilar

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket efter att polisen utsattes för en attack när de var ute på en utryckning till den mångkulturella Stockholmsförorten Rinkeby efter att ett larm inkommit om att en person uttryckt terrorhot. I normala fall försöker polisen skicka ut flera patruller vid pågående brott i Rinkeby men då larmet hade hög prioritet skickades först en ensam patrull till platsen.

Det är bekant att det är förenat med risker att köra in som ensam patrull på Rinkeby torg, särskilt kvälls-nattetid, men pga nödvändigheten att ingripa mot person som uttryckt terrorhot övervägde det riskerna”, står det i polisens anmälan.

När polispatrullen kom till platsen attackerades de av ett maskerat ”ungdomsgäng” som kastade sten, flaskor och bråte mot poliserna. Enligt anmälan ska framrutan på polisbilen ha krossats och en av poliserna var nära att träffas i huvudet av en flaska. En annan polispatrull befann sig på andra sidan torget i Rinkeby men de kunde inte komma till sina kollegors undsättning då ”en folksamling med oklart uppsåt” befann sig på torget.

Händelsen har anmälts av ett polisbefäl som även gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om ”en allvarlig händelse”. Polisbefälet skriver bland annat: ”Det behövs många enheter för att kunna genomföra en tjänsteåtgärd i de här områdena. Ibland hinner man inte vänta på alla resurser som krävs, utan måste ingripa ändå. Det är förenat med mycket stora risker”.

Anders Nordh, stationsbefäl på polisområde Nord, känner inte själv till händelsen som inträffade i Rinkeby men han säger att ambitionen är att polispatruller aldrig ska åka ensamma där.

— I Rinkeby, Tensta och Husby åker man två bilar också på enklare jobb. En patrull får stå och vakta den andra patrullens polisbil under tiden så att man kan arbeta ostört och utan fara. Det hör till, säger han.

En person greps under insatsen i Rinkeby misstänkt för försök till misshandel.

Källa:
Ungdomsgäng attackerade polisen efter terrorlarm


  • Publicerad:
    2016-08-16 11:20