ARBETE. Kommunerna Södertälje och Botkyrka har hittat sätt att kringgå regler och lagar för att kunna betala lön till fler rasfrämlingar. Slagstabadet är en av platserna som nu får ta del av de nya sommarjobbarna.

slagsta

Yngre rasfrämlingar som saknar arbetstillstånd från Migrationsverket kan nu i Södertälje och Botkyrka kommun skatta sig lyckliga. Tack vare mygel och list kan nu de bägge kommunerna kringgå lagstiftningen och erbjuda skattefinansierade sommarjobb till fler rasfrämlingar.

17-årige Mawlid Werar bor egentligen i Ogaden i Somalia, men har kommit hit för att leva på skattepengar. Nu har han fått sommarjobb som städare på Slagstabadet i Botkyrka, något han är oerhört glad över.

— Nu ska jag klippa gräs och se till att allt är bra. Soffan är däremot inte bra, säger Mawlid Werar.

Tillsammans med 60 andra rasfrämlingar befinner sig Mawlid under asylprövning i Botkyrka och får inte praktisera eftersom de inte erhållit ett undantag för arbetstillstånd av Migrationsverket.

Men Ali Khalil på Botkyrka kommun hittade ett sätt att lura systemet:

— Vi hittade en lösning i att man kunde byta ut begreppen. Arbete blev meningsfull sysselsättning, och lön blev bidrag och ersättning istället, förklarar Khalil, som sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Liknande taktiska spel och med hjälp av bidrag från Socialförvaltningen har gjort att Södertälje nu kan erbjuda ett tiotal rasfrämlingar sommarjobb.

— Men hur många som tackade ja vet jag inte, säger Lenita Granlund som är chef på social- och omsorgskontoret i Södertälje.

Den här energin och drivkraften att skaka fram jobb är dock inget som hittills visat sig för etniska svenska ungdomar som går utan arbete.

Källa:
Nyanlända fick inte sommarjobba – Södertälje hittade en lösning


  • Publicerad:
    2016-07-20 13:40