TERRORHOT. Säpo har gjort bedömningen att höja hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige. Hotnivån har höjts från nivå tre till nivå fyra och terrorhotsnivån bedöms vara hög. En irakisk man har tagit sig in i landet för att genomföra ett terrordåd.

imgo

Säpo gick under onsdagen ut med att terrorhotsnivån i Sverige har höjts till hög nivå fyra, där nivå 5 är det högsta. Höjningen är den första på fem år, och innebär att det finns ett ”högt hot” för en terrorattack.

I ett pressmeddelande från Säpo står det följande:

Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete.

Säpo menar att man har fått in konkreta underrättelseuppgifter om att förberedelser till terrorattentat i Sverige har planerats. En irakisk man, krigsutbildad i Syrien, ska ha tagit sig in till Sverige under onsdagen för att utföra ett terrorattentat. Polisen söker nu efter mannen som är anhållen i sin frånvaro.

— Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att man har inlett en förundersökning om förberedelser till terroristbrott, säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg.

Säkerhetspolisen pekar speciellt ut Islamiska staten (IS) som kan komma att utföra ett terrorattentat i Sverige. Man menar att den senaste tidens dåd i allmänhet och dåden i Paris i synnerhet kan tolkas som att man har både ökad motivation och möjlighet att utföra ”relativt komplexa attentat i Europa”.

Enligt Säpo finns det inga skäl till att vara orolig men att man ska vara extra vaksam. De har också gått ut med ett rikslarm för att hitta mannen och säger att man kommer att märka av en stark polisnärvaro på strategiska och publika platser i landet. Det finns en lista över vilka byggnader och objekt som bedöms vara särskilt strategiskt intressanta, men den hålls hemlig.

— Vi har en strategi för detta och vi bevakar de platser och de objekt som vi anser är viktiga, säger Hesam Akbari på Stockholmspolisens mediecenter.

Uppdatering: Säpo har nu gått med att den irakiske mannen som kommit till Sverige med mål att utföra ett terrordåd ska vara i 25-års åldern. Enligt uppgifter ska mannen ha haft någon koppling till Sverige och är känd av den svenska polisen sedan tidigare. En bild på honom kommer att gå ut till poliser i yttre tjänst under onsdagskvällen och insatsstyrkan har satts i beredskap.

Uppdatering 21:55 Nya uppgifter säger att den 25-årige mannen ska ha tagit sig in i Sverige via Tyskland.

Uppdatering 08:30 Polisen har nu gått ut med namn och bild på den misstänkte IS-terroristen i hopp om att få in tips från allmänheten som kan ha sett honom. Mannen heter Mutar Muthanna Majid och bild på honom finns nedanför.

645@70

Uppdatering 16:45 Enligt uppgifter ska Majid åtminstone ha ett tiotals medhjälpare i landet och enligt analyser som förmedlats inom polisen så kan de misstänkta terroristerna komma att utföra terrordåd på så kallade mjuka platser, vilket innebär platser där större folksamlingar befinner sig.

Nordfront kommer att uppdatera när mer information finns tillgänglig.

Källor:
Mutar Muthanna Majid jagas i Sverige
Beslut om höjning av hotnivån
Säpo utfärdar rikslarm – jagar misstänkt man


  • Publicerad:
    2015-11-18 18:24