MAKTMISSBRUK. Näthatsgranskaren polisanmälde Kjell Böhlin för ”olaga integritetstsintrång” och ”ofredande” efter tidningens granskning. Efter anmälan trängde sig Polisen utan förvarning in hos Böhlin och förde bort honom.

Kjell Böhlin är den journalist på tidningen Nya Tider som granskar Näthatsgranskaren och dess ledare Tomas Åberg. Efter att ha granskat Åberg i en serie tidningsartiklar, polisanmälde Tomas Åberg journalisten för förtal, ofredande och ”olaga integritetsintrång”.

Detta föranledde att Böhlin helt överraskande hämtades av polis, förhördes, och senare även topsades eftersom de misstänkta brotten har fängelse på straffskalan – vilket också gäller de ”hatbrott” som den före detta polisen Tomas Åberg skor sig på genom att ”bekämpa” – det grundlagsvidriga juridiska konceptet ”hets mot folkgrupp”.

Böhlin avslöjade att Tomas Åberg, som har byggt upp ett omfattande angiverisystem där han finkammar sociala medier efter arga inlägg om den kriminalitet och det våld som mångkulturen lett till och polisanmäler dem, själv har ett kriminellt förflutet och hållit sig undan rättvisan genom att resa till Tanzania och uppehålla sig där. I Afrika har han bland annat ägnat sig åt att döda djur, förutom de djur han lät svälta ihjäl på sin gård hemma i Sverige.

Böhlins granskning av Tomas Åbergs djurmisshandel och hyckleri att genom sin verksamhet framstå som en dygdig samhällsaktör som bekämpar oliktänkande, samtidigt som hans egen brottslighet och angiveriverksamhet är betydligt värre förseelser, var för Åberg uppenbarligen oacceptabla.

En kriminell lögnare
Förutom att begå brott och missbruka sitt samhällsinflytande, har Tomas Åberg ljugit.

— [Åberg] säger att han var sjuk och [därför] svalt hans djur ihjäl. Han vill få detta att framstå som att detta skedde inom en till två dagar – så dog djuren, berättar Böhlin. Men detta är en uppenbar lögn från mytomanen Tomas Åberg.

— Och då vet ju jag att, eftersom jag har haft lantbruk att nötdjur lever i ungefär 30 dagar utan något foder alls. Så det är inte något som han bara glömt [under] en dag, utan det är försummelse under lång tid.

Enligt Åbergs agerande, verkar han anta att om man påpekar att han låtit djur dö genom att inte ge dem någon mat, har man begått ett brott mot honom.

— Man kan ju hålla sig borta också, fortsätter Böhlin som har rapporterat om att det var precis vad Tomas Åberg gjorde.

— Då stack han ju till Tanzania och därigenom hålla sig borta från åtal. Så han slipper ju åtal, därigenom, för det har gått för lång tid. Så då kan han ju åka tillbaka till Sverige och agera som en annan person.

Tomas Åberg försöker i sin tur påstå att Nya Tider ljuger om honom, men den grävande journalisten säger att han litar mer på offentliga dokument än på Tomas Åberg. Dessa dokument visar att Åberg efter inspektioner har befunnits utsätta sina djur för foderbrist flera gånger; redan 2010 gjordes en inspektion, och efterföljande år.

Åbergs sanktionerade beteende – tecken på ett mindre öppet samhälle
— Men sen handlar [problemen med Tomas Åberg] om flera saker [till], säger Böhlin.

Kjell Böhlin anser att Tomas Åberg har diskvalificerat sig själv; han har till och med blockerat honom från Näthatsgranskarens diskussionsforum.

— Nu är det så här att jag har ju inte berättat allt här heller; jag har ju sparat information som jag tänker använda senare, säger Bohlin och tillägger att han ser fram emot att ha en diskussion om ärendena i en domstol mot Tomas Åberg.

Tomas Åberg har genom sitt beteende visat att han anser yttrandefrihet är ett hot mot demokratin. Han verkar också ha satt i system att se till att granskare av och kritiker mot honom ska tystas genom stämningar och polisanmälningar. Andra kända personligheter som förföljs av Tomas Åberg är medborgarjournalisten Joakim Lamotte och medieprofilen Alexander Bard.

Den maktmissbrukande Näthatsgranskaren har i år förlorat sin tidigare generösa statliga finansiering.


  • Publicerad:
    2020-07-11 11:30