GEOPOLITIK. USA säger att inga av deras allierade får köpa olja från Iran efter oktober månad. Det är ett led i de demokratiska staternas sätt att tvinga Iran till underkastelse.

De hårdaste sanktionerna någonsin väntar Iran, vilket USA:s president Donald Trump har aviserat. Som en första åtgärd i sanktionerna säger det amerikanska utrikesdepartementet att alla allierade stater måste sluta köpa olja från Iran innan den 4 november och att USA inte kommer att låta länder gå emot sanktionen och inte ge några undantag till denna bestämmelse.

Som ett brev på posten steg oljepriserna efter detta meddelande från supermakten.

Sedan Trump infriade den judiske sponsorn Sheldon Adelsons krav att bryta USA:s, Kinas och flera europeiska staters kärnkraftsavtal med Iran har Trump lovat mycket hårdare sanktioner mot Israels fiende Iran. Kravet att andra länder utan undantag ska sluta köpa olja från Iran före den 4 november kommer som en överraskning. Iran är en av världens största oljeproducenter med en export som är värd många miljarder dollar varje år. Denna olja skulle vara fördelaktig för USA att helt få bestämma över, liksom Irans centralbank som ännu inte är under amerikansk kontroll.

Tidigare har utrikesdepartement sagt att USA kunde tänka sig undantag för andra länder från oljeköpstopp från Iran om dessa länder visar en progressiv vilja att minska sin import från landet, men nu säger man alltså att inga undantag kommer att accepteras eftersom sanktionerna är en av Trumpadministrationens viktigaste säkerhetsprioriteringar. Istället kommer USA att begära att andra oljeproducenter i Mellanöstern ska hjälpa till med att bibehålla stadiga oljeleveranser, med tydlig adress till USA:s och Israels diktatoriska kompanjonstat Saudiarabien.

Iran känner redan av det ekonomiska trycket på landet. Protester utbröt i Teheran tidigare under veckan när människor var bekymrade över stigande priser och fallet av Irans valuta rial. Den dagliga oljeexporten har minskat sedan i maj. Bland andra oljebolaget Total som är baserat i Frankrike säger att de kommer att dra ner på verksamheten i Iran om de inte får undantag från USA:s order om importstopp från Iran. Ett problem som kvarstår för USA och Israel just nu är Kina och Indien, de två stater som köper mest olja från Iran. Kina och Indien är inte allierade med USA. Inga officiella samtal med de länderna har heller genomförts ännu.

Förra månaden meddelade EU att Europeiska företag skulle få fortsätta att handla med iransk olja, oavsett USA:s regler men tonen från USA har alltså hårdnat sedan dess. Flera röster varnar nu för att USA upprepar sitt mönster från tidigare krig mot bland andra Irak och Syrien med inledande sanktioner som på sikt ska utmynna i militära anfall.

Källor:
US tells allies to halt Iran oil imports by November
Protest in Tehran over economy is largest since 2012


  • Publicerad:
    2018-06-28 11:25