AMERICA FIRST? USA drar sig tillbaka från Syrien men skickar tusentals soldater till Saudiarabien.

USA:s president Donald Trumps beslut att dra tillbaka sina trupper från norra Syrien har fått mycket kritik. Detta eftersom Turkiet tagit tillfället i akt och anfallit de kurdiska SDF-styrkor som befinner sig i området. Nu ska hundratusentals människor vara på flykt från den turkiska invasionen.

Samtidigt som runt 1 000 amerikanska soldater har beordrats att överge sina tidigare kurdiska allierade har USA beslutat att skicka hela 3 000 militärer – tillsammans med militärmateriel som flygplan och luftvärn – till Saudiarabien. Detta för att ”skydda amerikanska intressen” mot ett påstått iranskt hot, enligt Pentagon.

Det USA-allierade sunnimuslimska Saudiarabien bekämpar idag ett krig mot shiamuslimska Houthirebeller i grannlandet Jemen för att försöka återinsätta en Saudilojal president i landet. Efter en drönarattack tidigare i höst som lamslog delar av den saudiska oljeindustrin under ett par dagar har retoriken mot Houthirebellerna och Iran ökat.

Houthirebellerna har i ett uttalande sagt att det inte spelar någon roll hur många soldater USA sätter in mot dem.

USA har även sagt upp det framgångsrika kärnavtalet med Iran samt provocerat landet genom att kränka Irans territoriella integritet upprepade gånger.

Källor:
Pentagon sending 2,000+ more troops to ‘assure and enhance defense’ of Saudi Arabia amid tensions with Iran
Al-Houthi calls on US to ‘learn from Vietnam’ as US announces deployment in Saudi Arabia


  • Publicerad:
    2019-10-14 22:35