PROSEMITISM. Knappt har bläcket torkat på USA:s resolution som bannlyser BDS för att underlätta en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina förrän USA:s ambassadör vägrar erkänna Palestina som stat.

Juden David Friedman är USA:s ambassadör i Israel. Bild från hans uppskattade tal vid judisk makt-organisationen AIPAC.

Nyligen skrev den amerikanska kongressen nästan enhälligt under en resolution – icke juridiskt bindande men ändå praxis – som bannlyser bojkottrörelsen BDS. Rörelsen uppmanar till bojkott av israeliska varor och tjänster för att sätta press på Israel att upphäva sin illegala ockupation av Palestina.

Bland motiveringarna i kongressen för att stoppa BDS fanns argumentet att underlätta en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina i Mellanöstern.

En av alla de politiker som röstade för bannlysningen av BDS var den hawaiianska demokraten Tulsi Gabbard som nyligen stämt Google för valpåverkan.

Hon bekräftar på Twitter att även hon röstade för bannlysningen för att underlätta en tvåstatslösning.

Men judiska hökar i Israel och i diasporan kräver en enstatslösning där Palestina neutraliseras. Framgångarna i kongressen mot BDS-rörelsen påverkar inte förhållandet till Palestina, vilket förespeglats.

Den 30 juli sade USA:s ambassadör i Jerusalem David Friedman att han vägrar att stödja existensen av en palestinsk stat och att han inte är beredd att tala om saken.

Skälet är att Palestina utgör ”ett existentiellt hot” mot Israel och Jordanien.

Eftersom icke-judar i området utgör terrorhot är han också motståndare till att alla boende i Israel ska ha samma medborgerliga rättigheter.

Enligt The New York Times har han även sagt att Israel har all rätt att konfiskera områden på Västbanken.

Kommentaren följer landets premiärminister Benjamin Netanyahus löfte inför valet i april att fortsätta lägga Västbankens territorium under sig, vilket Israel har tagit kontrollen över ända sedan de genom krig tog områdena från Jordanien som de anföll i sexdagarskriget 1967.

Källor:
U.S. Ambassador to Israel Refuses to Endorse Palestinian State, Supports ’Extended Autonomy’
Twitter/TulsiGabbard


  • Publicerad:
    2019-08-01 12:15