INRIKES. En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att alltfler personer vill se ett totalt tiggeriförbud i Sverige.

Enligt den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio har alltfler tröttnat på de utländska tiggarna i Sverige. Undersökningen visar att 56 procent, vilket innebär att nästan sex av tio svenskar, vill införa ett totalt tiggeriförbud i landet.

Det är en ökning med tre procentenheter sedan den förra mätningen i samma fråga gjordes i april. Jämfört med december förra året, då den första mätningen i den här frågan gjordes, är ökningen fem procentenheter.

Vidare visade mätningen att det starkaste stödet för ett uttalat förbud mot att tigga finns bland medelålders män, i Mellansverige och SD-väljare. Nio av tio sverigedemokrater, 64 procent av Alliansens väljare och 35 procent av de rödgröna väljarna vill ha ett förbud.

Undersökningen visade även att 16 procent anser att det ska vara helt fritt att tigga. Den siffran är i stort sett oförändrad. Sju procent anser att en särskild licens ska införas, och 13 procent är tveksamma.

Sala var den första kommunen som förbjöd tiggande på allmän plats för sex år sedan men länsstyrelsen upphävde beslutet eftersom det inte ansågs vara ”förenligt” med ordningslagen.

Vellinge kommun i Skåne beslutade nyligen att ändra i sin lokala ordningsstadga så att det blir förbjudet att tigga i fyra områden i kommunen. Det återstår att se om beslutet kommer att få kvarstå.

Motståndsrörelsens Pär Öberg har tidigare lagt en motion där han förordade ett stopp av det organiserade tiggeriet i kommunen. Vidare krävde han att kommunen skulle uppmana polisen att bötfälla personer som tigger. I motionen stod det bland annat:

I många kommuner i Sverige har tiggeri blivit ett problem. Att det främst är organiserade ligor är nu känt och i kölvattnet av tiggeriet följer annan kriminell verksamhet. Nyligen aktualiserades problemen i Högfors i Ludvikas grannkommun (Ljusnarsbergs kommun) där dessa organiserade ligor bland annat har konfiskerat en fastighet.

[…]

Nordiska motståndsrörelsen tycker att det är viktigt att medborgare i Ludvika kommun kan känna sig trygga. Att medvetet locka hit kriminellt organiserade ligor skapar otrygghet och merkostnader för kommunen.

Motionen avslogs dock då bland andra kommissarie Stefan Dangardt vid dalapolisen hävdade att det inte är något brott att tigga.

Ett land som tagit krafttag mot tiggeriet är Danmark, som nyligen röstade igenom ett lagförslag som säger att tiggare ska dömas till 14 dagars ”ovillkorligt fängelse” om de tigger på vissa offentliga platser i landet. Straffet ska kunna dömas ut till personer som sysslat med så kallat ”otrygghetsskapande” tiggeri vid stationer, stormarknader, gågator eller i kollektivtrafiken.

Källa:
Fler vill totalförbjuda tiggande


  • Publicerad:
    2017-09-05 10:30