POLITIK Centerpartiet har drabbats av flera avhopp och sjukskrivningar i sviterna av vad som beskrivs som en ”ansträngd arbetssituation”.

Under en längre tid har medlemmar i Centerpartiets kansli larmat om vad man beskriver som hårda arbetsförhållanden. Bara sedan i höstas har 15 högprofilerade centerpartister lämnat arbetet på kansliet, avslöjar Aftonbladet.

Det rör sig bland annat om politiskt sakkunniga, pressekreterare samt partiledarens stabschef.

Partiet kritiseras internt för att vara för toppstyrt, för att arbetsmiljöproblem inte blir lösta och för den ”mittenstrategi” som Centerpartiet har haft i riksdagens förhandlingar.

Även bland kvarvarande medlemmar finns det ”en känsla av att man kört fast”, att partiet har en låg energi samtidigt som man tappar i opinionen. Medlemmar oroar sig även för hur man ska klara valrörelsen med en så pass dålig organisation.

— Det är uppenbart att partiet är väldigt ointresserat av att ta tag i de här problemen som finns. Det är helt klart en ledarskapskultur, berättar en avhoppare för Aftonbladet.

— Jag höll på att arbeta ihjäl mig och arbetade till tre på natten flera kvällar i veckan. Det tog liksom aldrig slut. Arbetsledningen har ingen koll på arbetsrättsliga regler och arbetsgivarens långtgående ansvar för arbetsmiljön, säger personen.