”ANTISEMITISM”. Juden Jonathan Greenblatt beskriver i en artikel för JTA för hur coronaviruset framtvingat en mutation av ”antisemitviruset”. Han berättar även om bakgrunden till utvecklingen och om en framtid där det senare viruset har överlevt det förra.

Juden Jonathan Greenblatt. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

Juden, ADL-bossen och ”antisemitepidemiologen” Jonathan A. Greenblatt ger för tidningen Jewish TelegraphicAgency (JTA) en bild av en värld, där oskyldiga judar sedan urminnes tider ständigt utsätts för antisemiters gruvliga angrepp. Hans huvudfokus är dock situationen i USA och på internet i mer eller mindre moderna tider.

Så här beskriver han situationen i USA före corona:

Innan coronapandemin bröt ut var USA drabbat av antisemitiska incidenter i rekordantal. Från Poway till Jersey City, från Monsey till Brooklyn angreps judar vid platser där de hade gudstjänst, levde, handlade och samlades. Sociala medier översvämmades av judehat. Officiell statistik från alla sidor tycktes ge en bild av ett alarmerande jämnt flöde av antisemitiska attacker.

Men sedan hände något:

Plötsligt tog coronapandemin världen i sitt grepp. Historier om viruset dominerar i rubriker och översvämmar nyhetsflödet. Detta ämne verkar ha trängt undan alla andra.

Detta skifte av fokus är dock bedrägligt, menar Greenblatt:

Men vi ska inte låta oss luras: Antisemitismen lever i högönsklig välmåga. Det allra äldsta hatet har överlevt så länge tack vare sin försåtliga förmåga att anpassa sig till situationer som dessa. Sannerligen, vi har redan bevittnat denna mutation både IRL och på internet.

Hur kunde då denna mutation äga rum?

Som vi har sett med pandemier tidigare i historien såsom digerdöden så startade det hela med en utlösande händelse: en hälsorelaterad kris som ingen kunde förklara eller stoppa. Och som ledde till ett behov av att utse syndabockar. För en del var det kineser man skulle skylla på, och sen amerikaner med asiatiskt ursprung. För andra var det judarna.

Men hur har då detta muterade hat manifesterat sig?

Föga förvånande mobiliserade vita suprematister fort och började sprida konspirationsteorier där man skyllde coronaviruset på judar, asiater, muslimer och emigranter. De uttryckte förhoppningar om att viruset skulle angripa minoritetsgrupper. I ett fall sköts en vit suprematist till döds av FBI när han försökte bomba ett sjukhus där coronapatienter behandlas.

Och hur går dessa antisemiter till väga?

När vi flyttade våra släktträffar och andra sammankomster till internet gjordes flertaliga försök av antisemiter och trångsynta att göra intrång i dessa privata sfärer. Hackers och troll – vissa av dem anslutna till extremistorganisationer – lanserade konsten att ’zoombomba’ och bröt sig in till videokonferenser endast för att dra upp sin tröja och blotta en svastikatatuering.

Hur ska man egentligen beskriva dessa dåd? Och vad gjorde judiska organisationer för att försvara det judiska folket mot de antisemitiska angreppen?

Det här var en ny form av antisemitism som vi inte hade kunna förutse innan pandemin. ADL:s centrum för teknologi och samhälle kontaktade emellertid omedelbart Zoom och samarbetade nära med företagets produkt- och mjukvaruteam för att komma fram till nya funktioner och policys för att skydda användare.

Men hur har den muterade antisemitismen verkat den allra senaste tiden?

De senaste veckorna har det förekommit ett antal antikarantän-protester runtom i landet, några av dem sponsrade av extremister. En del av deltagarna har visat tecken på att vara sammankopplade med högerextrema ideologier. I Columbus, Ohio uppvisade två män ett märke där judar angavs vara ’den verkliga hemsökelsen’ och de avbildades som råttor.

Rykten om veritabel ärekränkning mot judar under coronapandemin lär florera. Är det något som det finns belägg för?

Samtidigt har haredims och ortodoxa judiska samfund utsetts till syndabockar och beskyllts för att sprida viruset. Medan det faktiskt har förekommit klara brott mot normer för social distansering, är det fel att skuldbelägga hela det ortodoxa samfundet för handlingar begångna av ett fåtal, vilket en del tjänstemän har gjort. Till och med [New Yorks] borgmästare Bill de Blasio nedlät sig till uppenbar ärekränkning, när han tweetade ut en varning till all New York Citys 1,1 miljoner judar som ett svar på handlingar begångna av ett fåtal.

Hur bör då judar och vän av judar agera i dessa det muterade judehatets tidevarv?

Då vi står inför en pandemi med oviss varaktighet och varken vaccin eller effektiv behandling finns i sikte, måste vi vara på vakt mot det uråldriga viruset hat. Vi kommer att fortsätta tvätta våra händer, bära ansiktsmasker och tillämpa social distansering. Men lika viktigt, vi måste ha beredskap mot coronavirusets biverkningar, vilka tyvärr inkluderar det bekanta och smittsamma viruset antisemitism.

Men, om man ska sammanfatta det kärnfullt för dem som ännu inte förstår, vad är egentligen signifikansen av den här mutationen? Och vad kan vi förutse den dag då antisemitviruset har överlevt coronaviruset?

Den här pandemin har givit oss alla ett nytt perspektiv – från det vi trodde var hemmets borg – till en verklighet där antisemitiska idéer och sprids och muterar. En dag ska vi kunna ta oss ut från våra hus och komma tillsammans igen. När vi gör det tyder alla indikationer på att vita suprematister på högerkanten och andra hatare på vänsterkanten kommer vara redo att återigen angripa judar och andra minoritetsgrupper.

Vilka svårigheter kan då möta dem som väljer den väg som utstakas i denna artikel?

Vår utmaning kommer att bestå i att uppnå en balans mellan att upprätthålla våra normala liv och att samtidigt vara mer på vår vakt. Att vi lättar på våra ansiktsmasker får inte medföra att vi försummar beredskapen mot det uråldriga hat, som hotade det judiska folket innan denna pandemi, och som tyvärr säkerligen kommer att överleva den.

Den vise judiske antisemit-epidemiologen Gleenblatt nämner i artikeln ingenting om i vilket stadium forskningen efter ett vaccin mot antisemitviruset befinner sig.

Källor:
Anti-Semitism already was on the rise. Now we must contend with its post-pandemic forms.
Ohio governor pans ‘vile, disgusting’ anti-Semitic sign at anti-lockdown rally
De Blasio Breaks Up Rabbi’s Funeral and Lashes Out Over Virus Distancing


  • Publicerad:
    2020-05-07 23:54