SAMER. Med tanke på att samefrågan ofta uppmärksammats på Nordfront vill vi tipsa om en intervju från 2014 där en samisk folkrättsjurist utvecklar sitt folks syn på etnicitet.

Både tack vare Fjällsjö Nyheters föredömliga rapportering kring etniska konflikter i den svenska samevärlden samt hur 1 maj-demonstrationen i Boden och Näste 6:s konflikter med så kallade dreads-samer från Stockholm har återaktualiserat samefrågan vill Nordfront tipsa om en intervju från 2014. Det är tidningen Nya Dagbladet som intervjuat Mattias Åhrén, som är samisk folkrättsjurist, med tanke på riksdagens vice talman Björn Söders (SD) förment kontroversiella uttalanden från 2014, där han bland annat konstaterade att judar och samer inte samtidigt kan vara svenskar.

Under 1 maj-demonstrationen i Boden kommenterade också Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg samernas etnocentrism under sitt tal:

— Och vad jag har förstått så är åtminstone en del av dem som stått och skrikit sig hesa idag samer. Det här finner jag väldigt humoristiskt med tanke på samernas ökända etnocentrism. Vi pratar alltså här om rasistiska samer som demonstrera mot rasism. Hur får de ihop det egentligen? Om vi idag gick med samiska flagor istället för Tyrrunefanor, om jag och demonstrationsdeltagarna hade samisk etnicitet, om jag istället för att prata om nordbornas överlevnad och Nordens frihet refererade till samernas överlevnad och Sapmis frihet, men i övrigt inte ändrade ett enda ord av vad jag sa så skulle dessa som protesterar mot rasismen idag istället hylla oss och applådera mitt tal. Media skulle instämma i hyllningskören. Som jag förstår det: Raskamp för samer är rätt och raskamp för nordbor är fel. Kanske är det någon annan som får ihop hyckleriet än jag? sade Lindberg.

Åhrén, som inte säger sig ha mycket till övers för SD, menar att Söder trots allt har rätt i sak och att det största hotet mot den samiska identiteten är assimilering med svenskar.

Lyssna på intervjun nedan:


  • Publicerad:
    2018-05-20 09:00