ÅSIKTSCENSUR. Efter att Expressen publicerat ”rasistiska” uttalanden som man tillskriver en representant för ett krisande godisföretag hotar en tidigare överåklagare med åtal. Men inte mot tidningen som spred uttalandena, utan personen som man tillskriver dem.

Det var under söndagen som kvällstidningen GT/Expressen, en av den judiska mediaklanen Bonniers flaggskepp, publicerade en artikel om det krisande godisföretaget Gottebiten. Företaget drivs av bröderna Fredrik, Johan och Petter Orvelin från Strömstad och ska tidigare ha tjänat miljoner på gränshandel från Norge.

Men företagets vd Johan Orvelin ville enligt GT inte svara på frågor om hur hårt man drabbats av coronakrisen, utan bjöd istället på ett ”rasistiskt utspel” som tidningen valde att publicera.

Enligt Bonniertidningen ska Johan Orvelin ha sagt:

Jag vet inte hur många somalier, araber och pack som du har haft efter dig i ditt liv. Jag kan inte tro att det är lika många som jag haft i varje fall. Det är det som jag får för att folk skriver en massa saker, säger godisdirektören.

Under tisdagen publicerade samma tidning ett citat av en tidigare överåklagare vid namn Sven-Erik Alhem, som menar att uttalandet kan utgöra ”hets mot folkgrupp”.

För att ett uttalande i juridisk mening ska kunna bedömas som hets mot folkgrupp måste det spridas till ett antal människor, ett så kallat spridningsrekvist. Detta är något som Expressen själva tidigare uppmärksammat, exempelvis i en artikel om en polis som friades från ett hets mot folkgrupp-åtal eftersom hans uttalande endast hörts av en ordningsvakt.

Enligt en vägledande dom från Högsta domstolen från 1988 måste uttalandet ha hörts av ”fler än ett fåtal personer” för att vara brottsligt, vilket vanligtvis brukar bedömas som minst fem individer.

I artikeln om polismannen som friades citerar man åklagare Mats Ericsson, som valde att lägga ned ärendet på grund av att det brast i just spridningsrekvisitet:

— Det är så klart olämpligt att säga så, men inte straffbart. Det fanns ju inget uppsåt att det skulle spridas eller ens höras av någon annan än ordningsvakten.

I fallet Johan Orvelin kan man anta att spridningsrekvisitet är uppfyllt i och med att uttalandet har publicerats på både GT:s och Expressens hemsida i två olika artiklar och därmed kan ha setts av tusentals människor.

Men trots att det alltså är Bonniertidningen som stått för spridningen av uttalandet som man tillskriver ”godiskungen” Johan Orvelin, är det inte tidningen som överåklagaren hotar med åtal.

— Enligt min mening bör detta prövas rättsligt. Antingen att uttalandet blir föremål för bedömning av justitiekanslern eller av allmän åklagare. I det här fallet är det sagt till en journalist och den som säger något sånt här måste räkna med att det blir publicitet i media, säger Sven-Erik Alhem.

Alhem säger förvisso att ärendet antingen skulle prövas av JK eller allmän åklagare, vilket kan tolkas som att han öppnar för att GT/Expressen skulle kunna hållas ansvariga i ett tryckfrihetsmål. Men samtidigt avslutar han alltså med att lägga ansvaret på Orvelin, som enligt den tidigare överåklagaren på något sätt borde ha kunnat förutspå spridningen även om han bara gjorde ”utspelet” inför en person.


  • Publicerad:
    2020-04-21 22:13