Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Gratis körkortsteori på modersmålet för utlänningar

Av Redaktionen, 2016-11-28
redaktionen@nordfront.se

DISKRIMINERING. Nu väljer Arbetsförmedlingen återigen, i samarbete med ett utbildningsföretag, att diskriminera. Denna gång genom att erbjuda utlänningar gratis körkortsteori på deras modersmål.

goodstart_skarmdump

I ett samarbete med företaget Goodstart vill nu Arbetsförmedlingen göra vissa utländska grupper mer attraktiva på arbetsmarknaden. Eftersom det kan vara svårt att få ett jobb i Sverige ifall man inte kan språket väljer Arbetsförmedlingen att ge gratis kurser i körkortsteori på de afrikanska språken somaliska och tigrinska.

— Vi jobbar brett med arbetssökande bland annat på uppdrag av Arbetsförmedlingen och försöker hitta sätt att fånga upp hinder i arbetsmarknaden, körkort kan vara en sådan barriär. Kursen är egentligen som en vanlig studiecirkel i ABF:s regi, det är ett rent goodwillprojekt för oss, säger vd:n på Goodstart, Johan Sundholm.

Intresset för kurserna uppges ha varit stort och man tror att det kan bli en succé. Kravet för att få gå kursen är att man fått uppehållstillstånd och är arbetssökande.

— Båda kurserna är fullbelagda och vi är öppna för fler varianter. Vår vision är att folk ska komma till ett liv i innanförskap och här blir integrationen en viktig del, arbetslösheten bland utrikesfödda ökar och det är en stor utmaning i det när de som kommit med de stora flyktingströmmarna ska ut på arbetsmarknaden i den närmaste tiden, fortsätter Sundholm.

Arbetsförmedlingen valde nyligen att diskriminera svenskar genom att i samarbete med Leico utbildningar AB i Motala erbjuda utlänningar gratis truckutbildning. Samtidigt avslöjar statistik från Arbetsförmedlingen att många utlänningar inte verkar vilja jobba och arbetslösheten bland utomeuropeiska invandrare ökar kraftigt. Utrikesfödda utgör nu mer än hälften av de som är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Källa:
Körkortsteori på somaliska och tigrinska


  • Publicerad:
    2016-11-28 21:05