BROTT. De tre afrikanska män som dömdes i tingsrätten för att ha gruppvåldtagit och rånat en kvinna på Södermalm i Stockholm i vintras får nu sina straff sänkta av hovrätten.

Lekplatsen med leksakståget där gruppvåldtäkten begicks (bild: polisen).

I maj dömde Stockholms tingsrätt de tre afrikanska männen Yaxye Abdikarim Haashi (981025-7437), Abdikarim Hasan (000310-2910) och Abdualrhman Omar (891010-5850) för grov våldtäkt.

Männen gick samman och våldtog en berusad 25-årig kvinna mitt i natten på en lekplats i centrala Stockholm vid midnatt en fredag i november. Under den grova våldtäkten blev kvinnan fotograferad och bestulen på sitt bankkort och SL-kort.

De två äldre männen dömdes till fängelsestraff och den yngste, Abdikarim Hasan, dömdes till rättspsykiatrisk vård. Alla tre dömdes också till utvisning – efter avtjänat straff skulle de inte få återvända till Sverige före 2034.

Men Svea hovrätt sänker nu straffen för alla tre. De två fängelsedömda får sina straff avkortade med tre månader var till fyra respektive fem års fängelse. Hovrätten upphäver dessutom utvisningsbeslutet för den 19-årige Hasan, som är medborgare i Somalia.

Hovrättens motivering för de två fängelsedömda är att deras utvisning utgör ett straff i sig, och därför bör fängelsetiden minskas. När det gäller den yngste mannen som dömts till rättspsykiatrisk vård skriver hovrätten:

En utvisning skulle drabba honom orimligt hårt och får anses stå i strid med humanitetens krav.

Den andre somaliern, Yaxye Abdikarim Haashi, döms alltså till fyra års fängelse och utvisning. Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom säger i en kommentar:

— Min klient är väldigt förtvivlad över beslutet om utvisningen. Han går mot en oviss framtid. Han hade gärna bytt ut utvisningen mot några fler år i fängelse.

Hon säger att strafftiderna är ”rimliga” med tanke på brottets beskaffenhet, men att en utvisning är ”väldigt tung att bära”.

Den tredje av de dömda, eritreanen Abdualrhman Omar, döms till fem års fängelse och utvisning.

Tingsrättens beslut att männen ska betala den våldtagna kvinnan 205 000 kronor i skadestånd kvarstår oförändrat också i hovrättens beslut.

Källa:
Hovrätten sänker straffen för gruppvåldtäkt på lekplats i centrala Stockholm


  • Publicerad:
    2019-07-24 11:40