STORBRITANNIEN. Av de tusentals jihadister som rest från Storbritannien för att ansluta sig till Islamska staten har cirka 400 återvänt, varav bara 54 åtalats. Resten av terrorresenärerna befinner sig alltså för närvarande i frihet på Storbritanniens gator.

Framtidens Europa?

Efter terrorattacken vid Westminster i London har Storbritanniens konservativa regering mött krav på hårdare tag mot kända terrorresenärer. I fallet med Westminster-attacken visade det sig att gärningsmannen Khalid Masood var en på hemmaplan radikaliserad muslim, men samtidigt börjar nu landet få stora problem med återvändande jihadister.

Hittills har tusentals muslimer lämnat Storbritannien för att ansluta sig till Islamska staten, och cirka 400 har återvänt. Av dessa 400 har bara 54 åtalats, med ytterligare 30 som väntar åtal, vilket innebär att ungefär 320 kända jihadister just nu går lösa på Storbritanniens gator. Dessutom väntas fler återvända i takt med att IS tappar mark i Irak och Syrien.

Den brittiska regeringen kommer tvingas att antingen fängsla de återvändande terroristerna eller hålla dessa under strikt bevakning. Att hålla jihadister under bevakning är dock en långt ifrån säker metod, vilket blev tydligt i fallet med Masood då han var känd av underrättelsetjänsten sedan tidigare. På senare år har flertalet attentat inträffat i Europa, där ensamma gärningsmän med enkla medel orsakat relativt stor skada. Att försöka hålla hundra- eller tusentals potentiella attentatsmän i schack kan därför bli en mardröm.

Källa:
The jihadis free to roam Britain


  • Publicerad:
    2017-03-26 08:40