BLEKINGE. I Sölvesborg kommer inte längre den så kallade Prideflaggan att hissas vid kommunhuset, vilket den gjort i samband med Pridespektakel sedan 2013. ”I fortsättningen får endast den svenska flaggan hissas”, säger kommunalrådet Louise Erixon (SD).

Prideflaggan tas ner för gott vid Sölvesborgs kommunhus.

De styrande partierna i Sölvesborgs kommun, med Sverigedemokraterna i spetsen, har beslutat att Prideflaggan inte längre ska hissas i samband med att det hålls så kallad Pridefestival i kommunen.

— I fortsättningen får endast den svenska flaggan hissas, kommenterar Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon (SD), som är kommunalråd i Sölvesborg.

Beslutet bekymrar den socialdemokratiskt ledda oppositionen, som beklagar sig över att kommunledningen ”inte vill visa solidaritet med HBTQ-rörelsen”.

Även den lokala lögnpressen upprörs över det fräcka beslutet om att inte hissa homolobbyns fana vid kommunens maktcentrum. Blekinge Läns Tidning (BLT) förfasar sig över att bara den svenska flaggan kommer att hissas i fortsättningen.

Erixon menar dock att man har stöd för beslutet bland kommunens invånare.

— För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon.

Hon menar också att det inte är lämpligt att kommunen tar politisk ställning för en viss lobbygrupp.

— Kommunen ska som officiell institution hålla en neutral hållning, menar Erixon.

BLT skriver dock i en ledare att ”rätten att älska den han eller hon vill, oavsett kön” – som man påstår är vad Prideflaggan står för –  inte är något man bör förhålla sig neutral till.

Vidare beklagar sig BLT över att den politiska ledningen i Sölvesborg har beslutat att ”placera nyanlända utanför kommungränsen”, samt att utmanande samtidskonst ska väljas bort – det senare syftar på ett beslut om att kommunen ska satsa på konst som flertalet människor uppskattar istället för exempelvis så kallad menskonst.

Källor:
Ingen mer prideflagga på Sölvesborgs stadshus
Är du stolt nu, Louise Erixon (SD)?


  • Publicerad:
    2019-09-13 12:30