ISRAEL. Israels hälsominister Yaakov Litzman har meddelat att han avgår efter att han avslöjats med att ha tagit emot mutor från Ikea. Trots att han avgick efter avslöjandet bedyrar han dock sin oskuld.

Israels avgående hälsominister Ya’akov Litzman. Foto: Reuven Frizi (CC BY-SA 3.0).

Den israeliske hälsoministern Yaakov Litzman har meddelat att han avgår. Beslutet kommer kort efter avslöjanden om att den chassidiska sekt han leder, Ger, tagit emot motsvarande tiotals miljoner kronor i indirekta mutor från de judiska ägarna av IKEA i Israel, Shulem Fisher och Matthew Bronfman.

Pengarna har betalats ut i utbyte mot att han i egenskap av hälsominister tillåtit IKEA att åter öppna sina butiker i landet trots de restriktioner som införts i spåren av Covid-19.

Avgången meddelades dagen efter avslöjandet, men den judiska statens hälsoministerium hävdar samtidigt att ”rapporterna om att kopplingarna mellan ledarna av IKEA och de ultraortodoxa elementen ska ha bidragit till återöppnandet av kedjan är nonsens som inte är värda att bemöta”.

Matthew Bronfman är son till Edgar Bronfman, den tidigare ledaren för Judiska Världskongressen (WJC), vars familj byggde upp en mångmiljardförmögenhet genom smuggling av alkohol under den amerikanska förbudstiden och senare genom bolaget Seagram’s. Hans systrar Clare Bronfman och Sara Bronfman är nu främst kända för sin inblandning i den besynnerliga sexsekten NXIVM, där de tillsammans med judinnorna Nancy Salzman och Lauren Salzman bland annat lurat in en rad kvinnor i sexritualer med olika kända personer.

Polis i Israel har tidigare förespråkat att Litzman borde åtalas för det stöd han gett judinnan Malka Leifer, anklagad för peodfilibrott i Australien, samt för mutbrott i andra ärenden.

Det finns ännu inga uppgifter om huruvida mångmiljardärerna Shulem Fisher och Matthew Bronfman kommer åtalas för mutbrott.

Yaakov Litzman hävdar själv att han lämnar posten som hälsominister eftersom han vill fokusera på att lösa den akuta bostadsbristen för ortodoxa judar i Israel.

Källor:
Health minister denies donations influenced his decision to let IKEA reopen
Litzman confirms he’s leaving Health Ministry, prefers to solve housing shortage
Police say Israeli lawmaker Yaakov Litzman should be indicted for bribery and aiding an alleged pedophile
The Most Disturbing Details From the NXIVM Sex-Cult Case


  • Publicerad:
    2020-04-29 20:00