JUDISK KRIMINALITET. Polisen i en ukrainsk stad vill bekämpa organiserad judisk brottslighet. Ett brev från polisen med krav på en adresslista till medlemmarna i stadens judiska församling upprör judiska känslor.

Judiska pilgrimer. Foto: Sputnik.

Polisen i den ukrainska staden Kolomyya har i ett brev begärt en förteckning över medlemmar i den judiska kommuniteten i staden.

Kolomyya har 60 000 invånare och ligger i den västra Ivano-Frankiviska regionen, skriver RT News. Syftet med att upprätta ett juderegister i staden är att bekämpa judisk brottslighet.

Brevet skickades av en polischef till den judiska ledaren i Kolomyya, Yakov Zalishchiker. Polischefen som skickade brevet i mitten av februari krävde namn, adresser, telefonnummer till den judiska församlingens medlemmar, både ortodoxa judar och universitetsstuderande av ”judisk etnicitet” som ingår i församlingen.

Den judiska brottslighet som nämns och som ”måste bekämpas” är ”transnationella och etniska kriminella organisationer”.

Brevet från polischefen. Foto: Twitter. Klicka för att förstora.

Chefen för Ukrainska judiska kommittén, Eduard Dolinsky, fotograferade brevet tillsammans med ett skriftligt uttalande om att han vägrar gå polisen till mötes med de begärda uppgifterna.

”Detta är en fullständig skandal och öppen antisemitism. Detta är särskilt farligt när det emanerar från en myndighet som ska upprätthålla lagen och vi måste bekämpa precis [den antisemitism] som [myndigheten] begår”, skriver Dolinsky också.

Den judiska församlingen i Kolomayya rapporteras ha endast 81 medlemmar. Judarna bedriver en juridisk kamp mot stadens förvaltning beträffande tre judiska begravningsplatser, varav en etablerades på tidigt 1600-tal.

År 2018 omvandlade stadens ledning begravningsplatserna till stadsparker. Zalishchiker hävdar att det beslutet är ett sätt att legitimera att nationalister placerar kristna minneskors av avlidna i närheten av en av de judiska gravplatserna, vilket de började göra 2017.

Polisens krav på att få en förteckning över den judiska församlingens medlemmar ”väcker obehagliga minnen från förintelsen” [av 6 miljoner judar], hävdar flera ukrainska offentliga personer.

Varför polischefens arbete mot organiserad judisk brottslighet och hans brev inte väcker obehagliga minnen av den jude-bolsjevikiska utrotningen av 16,5 miljoner européer, som systematiskt svältes till döds i Holodomorsvältmorden – främst i just Ukraina – rapporteras inte av RT.

I Sverige blev det under 2013 ett massmedialt och politiskt drev mot polisen i Skåne, när det blev känt att de hade uppfört ett arbetsregister över zigenare för att bekämpa deras omfattande brottslighet. Alla zigenare i registret fick generös ekonomisk kompensation som ursäkt för det ”rasistiska registret”, som dock befanns vara fullt lagligt, i motsats till Wikipedias påstående.


  • Publicerad:
    2020-05-12 12:00