SOSSERI Allt fler distrikt ställer sig bakom finansminister Magdalena Andersson som ny partiordförande för Socialdemokraterna. Än så länge är dock hennes kandidatur inte officiell.

Efter att Göteborgsdistrikten också nominerat Magdalena Andersson har den sittande finansministern nu stöd av 193 av 350 ombud som Stefan Löfvens efterträdare som S-ledare. Noterbart är att inget distrikt heller ännu har valt att lyfta fram någon annan kandidat.

— Magdalena Andersson hade väldigt stort stöd. Hon är kompetent, hon är tuff och trygg och har egenskaper som vi tror kan föra Socialdemokraterna framåt på ett bra sätt, säger Catrin Wikblad, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, till SVT Nyheter.

Partikongressen kommer att hållas den 3 till 7 november och efter att Andersson nominerats av bland annat partidistrikten i Göteborg, Stockholms län, Södermanland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Skåne, Halland och Östergötland och dessutom fått ungdomsförbundets uttalade stöd så tyder det mesta alltså på att hon kan bli Socialdemokraternas nya partiledare.

Ännu har hon själv dock inte gett något klart besked om huruvida hon kommer att acceptera nomineringarna och kandidera till posten.

— Magdalena har inget nytt att tillägga. Processen måste få ha sin gång, alla medlemmar måste få säga sitt, säger Darina Agha, Magdalena Anderssons pressekreterare.

Att Socialdemokraterna nu måste ha en kvinnlig partiledare har lyfts fram som en mycket viktig fråga av partiets mer feministiska och identitetspolitiska falang och enligt bedömare är det troligt att det också blir så.

Magdalena Andersson har också gjort sig känd som en mycket stark motståndare till Sverigedemokraterna som hon menar är ett ”nyfascistiskt parti” som måste hållas utanför allt politiskt inflytande.

— Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik. Det enda sättet för de seriösa och etablerade partierna, som står för alla människors lika värde och ett civiliserat samhälle, är att utestänga dem från det här inflytandet, har hon bland annat sagt.