POLITIK Socialdemokraternas valberedning föreslår favoriten Magdalena Andersson som nästa partiledare.

Sedan statsminister Stefan Löfven meddelade sin avgång har det spekulerats flitigt kring vem som ska bli hans efterträdare.

Storfavoriten har varit socialdemokraten Magdalena Andersson. Nu ser det också ut att bli så.

Socialdemokraternas valberedning meddelade under dagen att man föreslår Andersson som partiledare och statsminister.

"Har tackat ja till erbjudandet"

— Det här har aldrig varit någonting som jag har gått och drömt om. Det som driver mig i livet är att göra skillnad, skapa ett bättre land och en bättre värld. För mig har det aldrig spelat någon roll från vilken position det sker. Det har visat sig att det finns ett väldigt starkt stöd för mig och då har jag efter moget övervägande tackat ja till det erbjudandet, säger Andersson under en presskonferens.

Hon fortsätter:

— Det är för att jag vill göra skillnad. Sverige har en otrolig potential och Sverige kan prestera bättre än idag. Det handlar om att satsa på det som är framtiden: De gröna jobben, välfärden och självklart att bryta segregationen och knäcka gängbrottsligheten.

Hon lovar att ”vända på varje sten” för att bekämpa den fortsatt växande gängkriminaliteten och beskriver gårdagens sprängning i Göteborg som ”ett angrepp på vårt samhälle”.

Talmansrundor i november

När Löfven har avgått i början av november kommer det att hållas nya talmansrundor för att se om riksdagen kan tolerera den nya statsministerkandidaten.

Processen kommer att genomföras samtidigt som riksdagen diskuterar regeringens budget.