TEKNIK. Nu kommer möjligheten att logga in på sina Google-konton genom fingeravtrycksavläsning istället för att skriva in ett lösenord.

Nu kan man logga in på Google-tjänster med sitt fingeravtryck istället för att skriva in ett lösenord. Foto: Pixabay.

En värld utan lösenord där vi loggar in med fingeravtryck eller via ansiktsigenkänning kan bli verklighet om globalistiska företag som Google, Yubico och Apple får bestämma.

I början av veckan fick vissa Android-telefoner möjligheten att logga in via fingeravtryck – istället för att skriva in ett lösenord – till några av Googles tjänster i Googles webbläsare Chrome. Nu kommer denna möjlighet att utökas så att alla telefoner som kör Android 7 eller senare kommer att få samma funktion.

Enligt en av Googles hjälp-sidor medför denna ny funktion att det även kommer att gå att låsa upp telefonen med hjälp av till exempel fingeravtryck eller genom att rita ett enkelt mönster med fingret på skärmen.

Redan tidigare har det varit möjligt att med fingeravtrycksavläsning logga in i appar på Android-telefoner vid identitetskontroll gällande Google Pay-köp. Det som är nytt nu är möjligheten att logga in på vissa av Googles webbtjänster med ett fingeravtryck när man använder webbläsaren Chrome.

Google hävdar att det är både säkrare och enklare att använda fingeravtryck istället för lösenord. Skärmbild: The Verge.

Google hävdar att det är säkrare att använda fingeravtryck än ett vanligt lösenord:

Denna nya förmåga markerar ytterligare ett steg på resan mot att göra identitetskontroll säkrare och enklare för alla att använda” skriver Google på sin säkerhetsblogg.

Funktionen är byggd med hjälp av en ny standard, FIDO2, och protokollet WebAuthn. Det är bland andra svenska Yubico som utvecklat FIDO2 och WebAuthn.

Yubicos vd Stina Ehrensvärd berättade nyligen för Ny Teknik om sin vision om en framtid utan lösenord – vilka hon menar innebär bristande säkerhet och ”det största hotet mot internet”.

— För att råda bot på problemet måste dagens lösenord dö, menar hon.

Yubicos hemsida står det att de är ett globalt team med en global mission och att de har 25 olika nationaliteter på företaget.

Källa:
Fler Google-tjänster kan nu öppnas med ett fingeravtryck


  • Publicerad:
    2019-08-25 18:00