VECKANS FRÅGA. 46 procent tror att Sverigedemokraterna överlever SDU-gate medan 41 procent tror att detta är början på slutet för partiet.

veckans-fråga-sdu-gateMed anledning av hotet om massuteslutningar av SDU-medlemmar, eller att SDU helt bortkopplas från moderpartiet, ställde Nordfront frågan om Sverigedemokraterna kommer att överleva SDU-gate. De flesta tror att partiet kommer att överleva krisen, sammanlagt 46 procent mot 41 procent som inte tror det. Övriga röstade ”Vet inte” och ”Annat”.

De flesta hade röstat på alternativet att spelet fortsätter som vanligt då SD behåller eller rekryterar ny kontrollerad opposition i ungdomsförbundet. Detta alternativ fick endast två röster mer än det andra alternativet – att SD avradikaliserar sig ytterligare vilket öppnar upp för nationella krafter.

I kommentarsfältet diskuterades hur Sverigedemokraterna beter sig som ett systemtroget parti som undanröjer element inom partiet som makteliten pekat ut som ”fascister” och ”nazister”. Denna anpassning till systemet kritiserades under veckan också av Bo Nilsson och Jan Milld – tidigare vice ordförande respektive partisekreterare inom SD.

Signaturen Ugglan, som i tidigare inlägg skrivit mer positivt om SD, är kritisk till utvecklingen:

Som utvecklingen tett sig på sista tiden verkar SD vara ett parti i utförsbacke. Sorgligt när så många arbetat för partiet under så lång tid nu tvingas åse att allt var bortkastat, både i tid och pengar.

Den som såg den pillerknaprande Åkesson i Skvalan insåg att han aldrig mer kommer tillbaka. Åkesson kunde inte ens försvara SD-s valfilm från valet 2010, utan krånglade in sig i obegripligheter. Allt skit med SD är inte Åkessons fel, men som partiledare bär han det yttersta ansvaret för partiets utveckling, som tyvärr har varit åt det sämre hållet.

Svårt att sia om vad som nu kommer att hända inom den svenskvänliga oppositionen. Jag ser en möjlighet i att SDU tillsammans med övriga kritiker inom partiet går samman och bildar ett nytt parti. Ingen omöjlighet att man skulle få gissningsvis 2% av rösterna i valet 2018 och sen kunna gå vidare. Riksdagsinträdet kommer sannolikt att ta minst 10 års hårt politiskt arbete.

Det diskuterades också huruvida det är bra om Sverigedemokraterna faller. De flesta tror att ett parti som bildas av SDU ändå kommer att vara för likt SD, och folk har dåliga erfarenheter av nationella partier som har misslyckats – mycket på grund av att de försökt efterlikna SD. Motståndsrörelsens parti, som håller på att bildas, är för nytt för att man ska kunna dra några slutsatser, menar flera.

Marabou Mercenary skrev ett längre inlägg om att SD kommer och måste gå under eller radikaliseras när väl tiden är mogen:

Oavsett vilken väg SD tar så kommer det inte att stoppa hjulen som är i rullning.

Visst, om SD & SDU går mot nationalism, riktig nationalism, så är det bättre än att de går mot PK-ism.

Men det kvittar egentligen, SD fungerar endast som en plattform där folk som inser att något är fel kan samlas på, allt från lätt konservativa till radikala nationalister, för när helvetet väl brakar loss så kommer denna massa av människor att lämna SD, alternativt omforma SD till något större & ideologiskt starkare & renare då dagens ledning inte på något sätt skulle klara av den uppgiften som står för dörren, vare sig de vill eller inte.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2015-04-20 08:00