RECENSION. Adrian Jacobsen har recenserat Arthur Kemps bok om separatistorganisationen AWB i Sydafrika och dess framlidne ledare Eugène Terre’Blanche.

awb2

Eugène Terre’Blanche.

Boken är skriven av den före detta sydafrikanske journalisten Arthur Kemp som senare kom att fly till Storbritannien efter Apartheidsystemets fall. Där blev han bland annat involverad i det brittiska nationalistpartiet Brittish National Party (BNP) och skrev en rad böcker om den vita rasens historia.

Kemp, som själv är nationalist, ger en väldigt detaljerad och ocensurerad bild av Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) och dess ledare Eugène Terre’Blanche. Ingen organisation eller människa är perfekt och boken skildrar på ett väldigt objektivt sätt både stora ögonblick och segrar likväl som motgångar och misstag från organisationen sedan den bildades 1973. Ett exempel på det senare är en av media skapad skandal som drabbade Terre’Blanche personligen och som ledde till att organisationen nästan upplöstes i slutet av 1980-talet.

Boken, som är en kronologisk berättelse om AWB:s historia, tar även upp de viktigaste händelserna i sydafrikansk politik ända fram till, men även efter, folkförrädarna i den politiska eliten 1994 gav efter för internationell press och överlät landets styre till den svarta befolkningen och deras (((kommunistiske))) ledare.

I boken får vi en unik inblick i AWB:s innersta krets och deras kamp mot det kommunistiska partiet African National Congress (ANC), som leddes av terroristen Nelson Mandela, och kampen mot den konservativa apartheidregimen, som i motsats till vad som beskrivs i historieböckerna svek de vita sydafrikanernas intressen och bekämpade aktivt grupper som AWB som ville grunda ett eget hemland för de vita boerna.

Historien om Sydafrika och AWB är något som borde intressera och studeras noggrant av alla nationalister, då den har mycket att lära ut om vilka prövningar och vilken slags framtid vi kan förvänta oss i ett mångkulturellt Norden.

”Victory Or Violence – The Story of the AWB of South Africa” utgavs ursprungligen i början av 1990-talet, men har sedan dess publicerats i uppdaterade utgåvor. Den sista versionen från 2012 innehåller bland annat detaljer kring mordet på Terre’Blanche.

Boken finns att köpa hos Nordfront förlag.

/Adrian Jacobsen

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2017-02-02 15:35