FÖRTRYCK. Forum för levande historia i samarbete med Skolverket har nu valt att ta till drastiska metoder för att förtrycka ungdomars rättighet till en egen tanke och åsikt. Runt 300 lärare deltog på indoktrineringskonferensen på First hotell Billingehus.

FFLH

Runt 300 lärare på förskola, grundskola och gymnasium hade samlats för en konferens på First hotell Billingehus i Skövde. Konferensen leddes av den statligt sionistiska organisationen Forum för levande historia och Skolverket. Syftet med konferensen var att lära deltagarna hur de ska hantera elever med avvikande åsikter.

— Det har varit väldigt bra och intressant. Vi har fått praktiska exempel på lösningar kring hur vi kan arbeta för att motverka rasism. Det känns jätterelevant. Vi lever i en vardag som präglas av rasism, sexism och hårt språkbruk. Jag har själv inte märkt av det just på skolan, men tror att det är så pass normaliserat idag att de flesta inte reagerar, menar Erika Holm Arlestrand, som är projektledare för Meningsfull fritid och framtid på Helenaskolan i Skövde.

Sara Mellgren, religionskunskapslärare på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm, menar att man får prata om mycket så länge ingen kränks. Just nu indoktrinerar hon sina elever i ett försök att minska så kallad islamofobi.

— Det är precis vad vi behöver göra just nu. Jag pratar om islamofobi med eleverna för tillfället och vi möter det i princip varje vecka. Därför känns det skönt att nu veta vad som finns i ryggen för oss lärare. Samtidigt som vi ska lyfta upp yttrandefriheten får ingen kränkas – det är inte alltid någon lätt balans, säger hon.

Källa:
De fick lära sig att bemöta rasism i skolvärlden


  • Publicerad:
    2017-01-31 20:10