PITEÅ. Trots påtaglig bostadsbrist inom Piteå kommun är inte alla nöjda över att faktiskt ha fått en bostad. Den somaliska familjen Abdalla Abdi tillhör denna skara.

Skärmdump från www.pt.se

Piteå kommun har, liksom många andra kommuner i landet, svårt att erbjuda alla rasfrämlingar bostäder. Det kommunala bostadsbolaget Pitebo har lovat att öronmärka 50 lägenheter till rasfrämlingarna, men det kommer inte att täcka behovet.  Flyktingsamordningen letar nu med ljus och lykta efter ännu fler.

Samtidigt tillåts en Somalisk familj att ”gråta ut” i en artikel i Piteå-tidningen (PT).

Farhiya Abdalla Abdi, 17 år, kom till Piteå för fyra år sedan, efter att ha befunnit sig på flykt i två år. Tre år senare anlände resten av familjen, mamman och sex syskon.

Familjen tilldelades snart en lägenhet på en ort utanför Piteå centrum, men meddelar nu att de inte är nöjda över situationen. Lägenheten, övervåningen i en ombyggd kyrka, påstås vara i dåligt skick, och de dåliga förbindelserna gör att de känner sig isolerade.

De står i kö hos olika hyresvärdar men då arbetsinkomst saknas är det svårt att få ett riktigt hyreskontrakt. Pengarna är dock inget problem. Farihya säger till PT att bidragen är tillräckligt stora.

Flyktingsamordnare Anna-Maria Nilsson poängterar att det är viktigt att de ”nyanlända” får ett boende med bra kommunikationer så att de kan ta sig till SFI- undervisning och liknande.

Det är dock inte alla som sympatiserar med innehållet i artikeln. En läsare skriver till exempel, under signaturen ”Ackis”:

Det var då mycket gnäll, vad hade man förväntat sig? Sheraton med personlig uppassare? Att vara ”isolerad” är väl ungefär vad varenda en som växt upp på landsbygden har fått gå igenom, jag hörde aldrig någon klaga när det bara gick en buss till staden och en hem där jag växte upp.

Källa:
Familjens nya hem – kallt och isolerat


  • Publicerad:
    2017-08-19 18:40