GRANSKNING. Under maj månad har Nordfront försökt sammanställa alla artiklar som den etablerade pressen i Sverige skrivit för att hetsa mot Nordiska motståndsrörelsen och Nya Tider.

Förklarande artikel från början av maj
Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen driver tesen att etablerade medier i Sverige har en svenskfientlig politisk agenda och att detta problem hör ihop med ägarförhållandena inom svensk media.

Den senaste tiden har de systemtrogna medierna hetsat mot Nordiska motståndsrörelsen bland annat med anledning av försöket att förbjuda Motståndsrörelsen i Finland och inför vår demonstration i Falun på första maj. Lokalmedier, lokalpolitiker och självaste statsminister Stefan Löfven uttalade sig om att det är ”konstigt” att Motståndsrörelsen har rätt till samma grundlagsskyddade mötesfrihet på första maj som alla andra politiska grupper har året om.

När det nyligen framkom att Motståndsrörelsen ska delta på politikerveckan i Almedalen uppstod också omfattande hets där media tillsammans med politiska meningsmotståndare drev fram den felaktiga bilden av att detta skulle vara kontroversiellt och orimligt på olika sätt. Även där ger svensk mötesfrihet Motståndsrörelsen en självklar rätt att delta i det politiska samtalet i Almedalen. När meningsmotståndare ifrågasätter den rätten bör nyheten vara att våra meningsmotståndare vill inskränka demokratin, inte att deras egoistiskt grundade invändningar på något sätt skulle vara befogade – vilket är intrycket som förmedlas av lögnmedias artiklar.

Både förra året och i år har den invandringskritiska tidningen Nya Tider utsatts för drev där deras närvaro på Bokmässan i Göteborg ifrågasatts. Nya Tider har aldrig dömts för hets mot folkgrupp, uppvigling eller något annat yttrandefrihetsbrott och deras journalister utgör inget hot mot andra journalister och författare på Bokmässan. Problemet som andra medieaktörer har med dem är deras åsikter och den fakta de presenterar i sin tidning. Men istället för att ta debatten med Nya Tider vill deras belackare exkludera tidningen från Bokmässan. Några sakliga argument för att Nya Tider ska uteslutas från Bokmässan presenteras aldrig, utan argumenteringen för det är konsekvent en hysterisk skrämselpropaganda där man genom guilt by association ska måla upp tidningen som ond och farlig.

Många tänker kanske att medier som skriver om Nordiska motståndsrörelsen och Nya Tider bara skriver sakliga nyhetstexter där man rapporterar fakta. I viss mån och i vissa enskilda fall kan det stämma att skriverierna är journalistiskt befogade och balanserade, men oftast är detta inte fallet. Man måste komma ihåg att bara för att en tidning kan skriva om något behöver man inte skriva om det. Medier gör alltid ett aktivt nyhetsurval och när en tidning väljer att lyfta fram en politiker, debattör, författare eller journalist som hetsar mot andras mötes- och yttrandefrihet så är det ett ställningstagande i den politiska kampen om den svenska offentligheten.

Medierna är inte opartiska betraktare, de är aktörer och redskap i kampen om vilka personer och idéer som ska få delta i den offentliga debatten utan att problematiseras och misstänkliggöras. Varje gång en journalist skriver om Nordiska motståndsrörelsen och till exempel påstår att organisationen uppmanar medlemmar att bära kniv, hade journalisten istället kunnat skriva en nyhet om det åsiktsklimat som de etablerade medierna i Sverige skapat och hur det polariserade läget i svensk politik gör att många systemkritiker lever under en viss hotbild som förklarar varför vissa dissidenter vill vara beväpnade.

Många artiklar i etablerade medier kan på ytan se korrekta ut, men granskar man påståendena som artiklarna bygger på mer i detalj hittar man ofta rena lögner och så grova förenklingar att man förstår att bilden som förmedlas av artikeln är helt felaktig.

Nyhetsurvalet är alltså skevt och många nyheter som skrivs är rena icke-nyheter som aldrig borde ha publicerats då de saknar allmänintresse. Färska exempel på detta är hur medier rapporterat om ”anmälningar” som av allt att döma är fullständigt ogrundade och saknar nyhetsvärde. Vi har till exempel Dalarna Mot Rasisms falska anmälan om ekobrottslighet samt en anmälan riktad mot polisen efter 1 maj som blåsts upp i flera medier. När medier skriver om misstänkta brott tänker läsaren ”ingen rök utan eld”. I verkligheten fungerar det dock som så att vem som helst kan anmäla i princip vad som helst, vilket skapar en ”misstanke” och startar en ”utredning” innan polisen eller annan berörd myndighet kommer fram till att inget brott har begåtts. Detta känner svenska journalister till, men de utnyttjar ändå falska anmälningar för att måla upp en falsk bild av verkligheten.

Vidare är de artiklar som skrivs om Motståndsrörelsen och Nya Tider i princip alltid vinklade. Rubriker och ingresser är tillspetsade, fakta som gynnar den egna agendan förstoras och fakta som nyanserar bilden eller gynnar de oppositionella tonas ner eller plockas helt bort. Den politisk korrekta sidan får alltid komma till tals, men de som kritiseras får i princip aldrig utrymme att försvara sig själva på ett rättvist sätt.

Så även om tonen kan vara saklig är det samlade resultatet av de etablerade mediernas skriverier att de hetsar och skapar drev mot sina fiender och konkurrenter. För att visa omfattningen på den etablerade pressens kampanjande mot nationalism och invandringskritik kommer vi på Nordfront under maj månad i denna artikel att lista allt som skrivs om Nordiska motståndsrörelsen, Nordfront och Nya Tider.

De enda artiklarna från etablerade medier som inte hör hemma i vår sammanställning är artiklar som otvetydigt tar ställning för Motståndsrörelsens och Nya Tiders rätt att delta i den offentliga politiska debatten. Alla andra artiklar är skrivna under den outtalade premissen att våra rättigheter inte är självklara och ska listas här eftersom de syftar till att underminera vår grundlagsskyddade mötes- och yttrandefrihet.

Resultatet av sammanställningen
Hetsen under maj månad visade sig bli extremt omfattande. Över 250 artiklar har vi lyckats sammanställa och det är väldigt sannolikt att en hel del artiklar missats då det varit ett tidskrävande jobb och det antagligen är omöjligt att söka rätt på alla artiklar. Vissa TT-artiklar som publicerats i flera medier finns dessutom bara listade en gång, varför listan skulle kunna vara längre.

Sammanställning: Hetsen under maj

1.

Följ vår rapportering direkt från 1 maj i Falun

Nazism är ett brott mot mänskligheten

Nazister håller tal i Falun på första maj

Kulturarbetare vill stoppa nazister i Almedalen

Nazister slog sönder pappdocka av Peter Hultqvist

Motdemonstranter fler än nazister i Falun

De vilsnas parad avvisades av kraftfull motdemonstration

Tusentals visade avsky mot nazismen – sammanfattning av 1 maj i Falun

Hultqvist: ”Nazismen är ingen åsikt”

Hultqvist: ”Nazismen är ingen åsikt”

Hultqvist: ”Nazismen är ingen åsikt”

Följ förstamajfirandet i Falun – Nordiska motståndsrörelsen demonsterar [sic]

Barnen ritade fredsteckningar som ståndpunkt mot nazisterna – ”Peab plockade ner dom”

Specialpoliser till nazistdemonstration

Insändare: Fredsteckningar rivs ner – men nazister får demonstrera

Nazister överskuggade förstamajfirandet i Falun

Nazister överskuggade förstamajfirandet i Falun

Nazister överskuggade förstamajfirandet i Falun

Nazister i Falun – hets mot folkgrupp anmält

Värmlänningar deltar i nazistdemonstration

EHRLING: I dag visade Faluborna att här har nassarna inget att hämta

Anmälan om hets mot folkgrupp under nazisttal på Stora torget

Nazister överskuggade förstamajfirandet i Falun

Hur prioriterar polisen när de låter NMR demonstrera 1 maj?

Motdemonstranter kastade sten mot polisen

Göran Greiders 1 majtal: Arbetarrörelsen måste bli modig igen!

Nazister tågade i Faluns centrum

Hundratals nazister tågar i Falun på 1 maj

500 nazister tågade genom Falun

Fler i NMR:s led – men den stora utmaningen är vardagsnazismen

”Jag tror inte på sagan om Förintelsen”- Över 500 deltog i nazistmarsch

Så var NMR:s första maj

BILDEXTRA: 1 maj i Falun 2017

Nazister marscherar på första maj – följ vår livebevakning

Här möts flera hundra nazister och motdemonstranter i Falun

Anmälan om hets mot folkgrupp under nazisttal på Stora torget

Demonstrant: Viktigt att manifestera med kärlek som grund

Erik Helmerson: Vänster och höger måste hålla enad front mot nazismen

Nazister överskuggade förstamajfirandet i Falun

Starka känslor efter 1 maj i Falun

Klasskillnader i årens förstamajtal

Försvarsministern: Det är absurt

2.

9 vidriga åsikter nazisterna har och som du måste känna till

Vi måste stå enade mot nazisterna

”Inte rasist men” lyckades långt över förväntan med antinazist-insamlingen: ”Jag är fortfarande glädjerusig”

Polisen anmäls efter nazisternas demonstration

Sluta skrik på nazisterna – det är det de lever på

Person ska ha träffats av demonstrants sköld under 1 maj-tåg

Polisen efter nazisternas demonstration: ”Mer ordkrig än våldsamheter”

Expo: Viktigt för NMR att visa att de blir fler

P4 Dalarna svarar på kritiken: Skjut inte budbäraren!

Sakine Madon: Rätt att åka till Almedalen trots nazister

Efter protesten: Alternativ bokmässa är på framväxt

”Vi tänker inte låta nazisterna vinna”

Över 100 kulturarbetare i öppet brev till regionen
Efter bojkotten – alternativ bokmässa på G

3.

Frida Park: Lagen räcker inte mot hatet

Fi: Sluta dalta med nazister

Så har det gått för namninsamlingen mot NMR

Fler aktiviteter än någonsin – Så blev 2016 nazisternas rekordår

Låt oss stå upp för demokratin

Nazistiska NMR anmäls för ekobrott

Nordiska motståndsrörelsen anmäld för ekonomisk brottslighet

Nazisterna fördubblade sitt antal från förra året

Pressfrihetens dag och varför vi ska vara stolta här i Sverige

Stadsbiblioteket ratar vänstertidningar

WEBB-TV: Regiondirektören om nazist-debatten

DEBATT: Sluta skrik på nazisterna – det är det de lever på

4.

Expo: Höjd aktivitetsnivå hos extremhögern

Regionen svarar: ”Vi har låsta händer”

Björn Jansson öppnar för att ändra kriterierna

Tommy Gardell (S): kan inte säga nej till NMR i Almedalen i år

Terrorforskare: ”NMR definitivt en terrorgrupp”

Partierna enade: Släpp inte in NMR i Almedalen

Patrik Oksanen: Nazister som marscherar ”normaliserar” Sverigedemokraternas skandaler

Tidslinje: Här är NMR-nazisternas brutala brott

Granskning Sverige och Avpixlats förlag får inte ställa ut på Bokmässan

Bokmässan portar Granskning Sverige och Avpixlats förlag

Nej, det var inte motdemonstranter som stod för våldsrisken – utan nazisterna

Nej, det var inte motdemonstranter som stod för våldsrisken – utan nazisterna

Beslut att upplåta mark till NMR fattat

Beslut att upplåta mark till NMR fattat

Beslut att upplåta mark till NMR fattat

Mitra träffades av demonstrants sköld på 1 maj i Falun: ”Det var så mycket hat i hans ansikte”

JK utreder nazistmärke på Judiska föreningens lokaler

Nazismen ökar kraftigt i norr

Nazismen ökar kraftigt i norr

Uppmanar Gotland att inte ge plats till NMR

Löfven försvarar nazisters rätt att demonstrera

Nazistiska aktiviteter minskar i Kristianstad

Expo: Höjd aktivitetsnivå hos extremhögern

Expo: Höjd aktivitetsnivå hos extremhögern

KRÖNIKA: Björn Fridén – När public service viker sig för nazister

Patrik Oksanen: Nazister som marscherar ”normaliserar” Sverigedemokraternas skandaler

Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige

Avpixlat och Granskning Sverige portas från Bokmässan

Granskning Sverige och Avpixlat portas från Bokmässan

Granskning Sverige och Avpixlats förlag får inte ställa ut på Bokmässan

Granskning Sverige och Avpixlats förlag får inte ställa ut på Bokmässan

Bokmässan portar andra högerextrema

Bokmässan portar andra högerextrema

Maria Küchen: Se banden mellan uppviglare, våldsverkare och ideologer i den nyfascistiska rörelsen

5.

Per Edman (V): Vi kan stoppa nazisterna

Biskopen i öppet brev – vill stoppa nazisterna

POLITIKER: Så ska nazisterna stoppas redan i år

ÖPPET BREV: Läs biskopens brev om nazisterna

En skräckbild som skrämmer mig

Kommer regionen att pudla?

Bråkdelar av en promille

”Låt inte Almedalsveckan bli ett fältslag”

Vi får inte låta det hända igen

Tumult när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen höll möte i Rättvik

SD-politiker: Nazisterna är tuffa

SD-politiker i Rättvik hyllar nazistiska NMR

SD-politiker i Rättvik tycker att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är ”tuffa”

Extremhögern ökar i Skåne

Ökad aktivitet av nazister i Sörmland

Nattlig raid i centrala Katrineholm

Mitra träffades av demonstrants sköld på 1 maj i Falun: ”Det var så mycket hat i hans ansikte”

Påhoppad vid protest

Utan journalister blir lögn sanning

Historikern: ”Nu kallar man nazism en obehaglig åsikt”

Stor ökning av nazistiska aktiviteter

Brun sekt visar sig även i Flen

Nazister spred propaganda i natt

Bojkott av Bokmässan splittrar politiker

Regionen bör ta paus från Bokmässan

6.

”Nazisterna måste stoppas – inte normaliseras”

SD-politikern om nazisterna: ”Tuffa”

Det går att sätta stopp för nazisterna

Tumult när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen höll möte i Rättvik

Måste inte ge alla en plattform

Försommarvärme på vårmarknaden

Högerextrem offensiv i länet under fjolåret

Rekordmånga nazistiska aktiviteter i Emmaboda

7.

Ensamkommande flyttades inför nazistdemo

Ensamkommande flyttades inför nazistdemo

50 ensamkommande evakuerades inför nazidemonstration

Polis flyttade ensamkommande vid nazistdemonstration i Falun

Rakel Chukri: Kalabaliken i Visby

Flera polisanmälningar efter nazistbesök på Rättviks marknad

50 ungdomar evakuerades inför nazisternas demonstration på 1 maj

TV: Se situationen när kvinnan träffas av en demonstrants sköld på 1 maj i Falun

Dick Harrison: Därför kan svenska nazister marschera i uniform

8.

Så jobbar hatsajterna för att komma in i finrummet

Så stora är alternativmedier på högerkanten

”Nazism är ett brott, ingen åsikt”

Mest nazistisk aktivitet i Mjölby

Uppsalanazist åtalad för attack mot polisen

SD-politiker i Rättvik uppmanas avsäga sig sina uppdrag efter uttalande om nazistiska NMR

Nazister mer aktiva i Uppsala län

Misstänker: Tingsrätten avlyssnad av Nordfront

Vänsterpartist i Rättvik anmäler nazister för misshandel

Maja Hagerman: Vårt omättliga behov av vikingar

9.

Förlag deltar – på grund av Nya Tider

Vad gör vi när de sista vittnena är borta?

Dömd nazistledare höll olaglig träff i Göteborg

”Nazister i Almedalen – varför, riksdagspartier?”

Uppgifter: SD-politiker ska ha lämnat sina uppdrag i dalakommun efter kritiken

Kallade nazister ”tuffa” – nu lämnar SD-politikern sina uppdrag

Petter Larsson: ”En islamofob kickar en antisemit. Sådant kan bara hända i SD, bara i SD.”

Insändare: Kommunister inte på långa vägar ett lika stort problem som nazister

Beslaget av diktafonen har hävt

Gardell ger inte upp: Vill vädja till polisen

Poliskritik efter nazistattack mot ensamkommande

Ökande extremism ett problem i Trelleborg: ”Vi är på tårna”

Inga problem med nazistisk aktivitet

10.

Nazistiska aktiviteter minskar i Jämtland

Han överklagar beslut om att upplåta mark åt nazister

Kommunalrådet: Det ska vara svårt att vara nazist i Strömsund

”Varför relativisera hotet från nazisterna, Anders Ågren (M)?”

Extremister utnyttjar yttrandefriheten

Nazistledare från Skaraborg åtalas efter tumult

Ledare: Yttrandefriheten är inte absolut

11.

”Detta är en plats för demokrati som inte ska förstöras av antidemokrater”

De utnyttjar de friheter de hatar *

Nazisterna trappar upp sina aktiviteter: ”En organisation med våldskapital” *

Därför granskar vi nazisterna *

Nazisternas näste – en artikelserie för dig som är Plus-kund *

Här är de: Nästeledaren, gruppledaren och de andra frontfigurerna *

Så jobbar nazisterna i Sverige: ”Vill gärna ta plats i det offentliga rummet” *

Fritidsgårdsarbetare med nazistsympatier avslöjades – sparkades efter ett halvår *

Historikern Heléne Lööw om nazistiska Nordiska motståndsrörelsen: ”Gamla taktiker” *

Åtal inom kort mot nazister misstänkta för bombdåd

Linus Larsson: Det finns så många fler än nazister man kan bereda väg för

Statistik: Nazismen ökar i Kalmar och på Öland

Niclas Sennerteg: Märket som visar banden mellan nazismen och svenska högerextrema

Vi kan inte vara toleranta mot de intoleranta

12.

Nazister på frammarsch – polisen om ökningen: ”Har bra koll på de här personerna” *

Parallella arrangemang växer i Bokmässans skugga

Civila motståndet mot nazismen växer: ”Vi kunde inte sitta i våra tv-soffor och bara se på” *

Justitieministern: Kan utvecklas till ett hot mot demokratin

Henrik Hall: Behandla nazisterna som de terrorister de är

Kräver att nazistgrupp håller sig borta från Almedalen

Nazisternas tillstånd på Almedalen överklagas

De överklagar polisens beslut om NMR

Åtal planeras mot nazister i Göteborg

Årets bild förändrade hela livet för Tess Asplund

13.

Hon lämnade nazisten: ”Min hjärna blev kidnappad”

Marcus Bohlin (lib): Nazister som vill hoppa av måste få en väg tillbaka

Från fruktad nazist till ”gråsosse” – Skillt har lämnat rasismen bakom sig *

Karin Näslund: ”Tack alla läsare för ert engagemang” *

Be­kämpa hot och hat

Ännu en teknisk obegriplighet

Sälja knark bland böckerna – är det där gränsen går?

14.

SD:s nazirötter är värre än vi vetat

15.

Förnekelse och ljusskygga aktioner – en del av den nya nazismen

Tungt namn hoppar av Almedalsveckan i protest

Vad är problemet med nazisterna?

Krönika om hatet mot opinionsbildare: ”Rädslan är det största hotet mot demokratin”

16.

Trelleborgspolisen: ”Vi tar det på största allvar”

Homohatet är inte historia i Sverige

De hyllade Breivik – då fick hon nog och lämnade nazismen och pojkvännen

17.

Krönika: En norsk tanke: Är nationalsocialister patrioter?

Sollefteåbo blev nazistledare i Norge – beskrivs som symbol för den nordiska tanken

Rökgranat slängdes in i nazistledares bostad

Rökgranat kastades in i nazists hus

Brandbomben riktades mot nazistledaren

Nazistiska affischer i centrum

Politikerna skriver brev till polisen

Mats Olofsson: Låt dem prata – men ta debatten

18.

Toppnamnen nobbar årets Almedalsvecka

Attentat mot känd nazistledare i Ystad

Majoritet eller opposition?

19.

Attentat mot politiker – utredningen läggs ner

Polisen vill ha övervakningskameror under Almedalsveckan

Kameraövervakning kan bli verklighet i Almedalen

Polisen: Almedalsveckan kan bli kameraövervakad

20.

Olaglig demonstration orsakade stort polispådrag i Örebro

Nazistdemonstration på Stortorget

Almedalen kan kameraövervakas

Pontus Bäckström: ”Nya tider, gamla trix”

21.

Utred asylbränder som terroristbrott

Nazister kommer tala under Almedalsveckan

22.

Misstänkt person utpekad efter nazi-demonstration i Örebro

23.

Nazist missade rättegången fyra gånger – döms ändå

Bojkotta Almedalen! Byt arena!

Farliga knäppskallar har etablerat sig i länet

24.

Nazisters gatuaktioner utreds

Nazisters gatuaktioner utreds

Absurt försvar för rasister

26.

Man anhållen för mordförsök i Engelska parken

Högerextrem aktion mot ryttarklubb

Högerextrem aktion mot ryttarklubb

Polisen: CRD har inte rätt att överklaga

Hot får politiker att hoppa av

27.

Kvinnonätverk bojkottar Almedalsveckan

Stöveltrampet hörs igen

Hennes son blev nazist – Maria är fylld av skam och oro: ”Känner att jag har misslyckats”

29.

Nya Tider-försvaret är inkonsekvent om yttrandefriheten

AFA syns inte i Skaraborg – polisen är förvånad

Regeringen förskönar högerextremismen

Försök inte att sno våra ord, populister

”Då ska vi sänka den där jävla ön!”

30.

Vit makt-rörelsen aktiv i Bohuslän

Nu i P4: Nazister rekryterar i Västsverige

Ökad nynazistisk aktivitet i Munkedal

”Våldsbejakande extremism finns i Uppsala län”

Utredning om attentat mot facklig politiker läggs ner

31.

Läs politikernas vädjan till Polisen

Almedalsveckan – öppen och unik

Mångfaldsparad tvingas flytta på grund av nazister

ALMEDALSVECKAN Så ska besökarna skyddas

Kallurs prideflagga brändes – Justitiekanslern lägger ner fallet

Inte hets mot folkgrupp att nazister brände Kallurs prideflagga

* MittMedia hade ett drev i mitten av månaden där alla deras tidningar i nedre Norrland publicerade ett 10-tal artiklar om Näste 4. Eftersom många av artiklarna på nätet var plusartiklar och det är tidskrävande att samla ihop alla artiklar från alla tidningar har vi bara listat artiklarna en gång trots att de publicerades i ett stort antal tidningar.

Har vi missat någon artikel från förra månaden? Posta länk i kommentarsfältet och uppge gärna publiceringsdatum och rubrik utöver länken för att underlätta arbetet för redaktionen. Tänk på att artiklarna ska vara publicerade under maj 2017 och handla om Motståndsrörelsen, Nordfront eller Nya Tider.


  • Publicerad:
    2017-06-02 10:00