YTTRANDEFRIHET. Vita Huset har publicerat en exekutiv order från president Trump om att förbjuda online-censur. Ordern riktas framför allt mot internetjättarna Google, Amazon, Facebook och Apple.

Trumps presenterar sin exekutiva order mot online-censur. Bild: Twitter.

I veckan utfrågades de högsta cheferna för några av världens största nätjättar i den amerikanska kongressens konkurrensutskott. Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos, Googles Sundar Pichai and Apples Tim Cook tvingades vittna om företagens maktkoncentration, datainsamling och omfattande censur.

Förhören hade initierats av president Donald Trump som länge har uttryckt skarp kritik mot den censur och borttagande av inlägg som bland andra Facebook, Youtube och Twitter ägnar sig åt. En censur som enligt presidenten främst drabbar konservativa skribenter, och som inte minst han själv råkat ut för.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg erkände bland annat att företaget har ”byggt AI-system och har tiotusentals personer som jobbar med säkerhet” för att plocka bort inlägg som uttrycker misshagliga åsikter ”innan någon ens ser det på plattformen”.

Med målet att stoppa censuren på internet har Vita Huset gått ut med en exekutiv presidentorder om att garantera den konstitutionella yttrandefriheten och förbjuda online-censur. I inledningen skriver Trump:

I ett land som länge har slagit vakt om yttrandefriheten kan vi inte låta ett begränsat antal onlineplattformar att handplocka vilka ord som amerikanerna kan få uttrycka på internet. Denna praxis är i grunden oamerikansk och antidemokratisk. När stora, kraftfulla sociala medieföretag censurerar åsikter som de inte håller med om, utövar de en farlig makt …

Twitter, Facebook, Instagram och YouTube har en enorm, för att inte säga oöverträffad, makt att styra tolkningen av offentliga händelser; att censurera, editera eller radera information; och att kontrollera vad folk får se eller inte får se. Som president har jag klargjort mitt engagemang för en fri och öppen debatt på internet. En sådan debatt är lika viktig på nätet som i våra universitet, i våra rådhus och i våra hem. Det är nödvändigt för att upprätthålla vår demokrati.

En av åtgärderna som Trump vill genomföra är att stoppa all skattefinansiering till aktörer som inte respekterar medborgarnas yttrandefrihet. Andra skarpa krav är ny lagstiftning mot censur och systematisk statlig granskning av de stora online-aktörerna.

Den exekutiva ordern innehåller också krav på fullständig transparens från medieföretagen om vilken praxis de tillämpar när det gäller moderering av publicerade inlägg.


  • Publicerad:
    2020-07-30 17:10