JUDISK MAKT. World Jewish Congress återetablerar sig i Sverige efter 50 år för att stärka den judiska makten i landet. De ska se till att inte Sverige förgriper sig på judisk lag som övertrumfar varje nations egna lagar.

Petra Kahn Nord ser Sverige med judiska ögon. Stillbild: Youtube.

World Jewish Congress (WJC) – Judiska världskongressen – har inte haft ett kontor i Norden på 50 år. Men nu är organisationen återetablerad med verksamhetsbas i Stockholm.

Den internationella judiska intresseorganisationen WJC bildades 1936 i Genève med det uttalade syftet att ta tillvara alla judars och judiska församlingars intressen.

Den första svenska avdelningen etablerades sedan i Stockholm, under andra världskriget, där man likt en spindel i nätet i det rasande världskrig som pågick runt omkring Sverige kunde tillvarata judiska intressen i det geopolitiska spelet.

I en artikel i den judeo-kristna publikationen Världen idag beskriver tidningen den judiska lobbyn som opererar globalt och nu får förstärkning med ”ännu en” av sina lobbyorganisationer representerade i Sverige.

WJC:s frontfigur i Sverige är Petra Kahn Nord.

— Det är viktigt för WJC att man ser det som en återetablering. Gillel Storch och Norbert Massur, som båda arbetade för WJC då, gjorde otroligt mycket för judar under kriget, säger Petra Kahn Nord till Världen idag.

Judiska världskongressen har haft ett gott samarbete med den svenska regeringen de senaste åren. Judiska Centralrådet i Sverige har av naturliga skäl också velat ha en återetablering av världskongressen i Stockholm.

Stockholm har också Nordens största judiska församling. WJC:s strategi- och programansvarige lobbyist på huvudkontoret i New York, föddes dessutom i Sverige, säger Kahn Nord.

— Han har varit en av de pådrivande för att öppna kontoret, berättar hon för Världen idag.

Enligt Världen idag är WJC en central organisation för den judiska lobbyn i världen:

Judiska världskongressen kan beskrivas både som en spindel i nätet av olika slags judiska organisationer och som det judiska folkets diplomatiska arm gentemot de samhällen där judar lever i världen. Grunduppdraget är lika enkelt som det är mångfacetterat: att överallt göra livet bättre för judar och möjliggöra ett rikt judiskt samhällsliv.

Judisk lag övertrumfar gojernas lagar
Petra Kahn Nord påpekar att Judiska världskongressen representerar ”i princip alla” judiska församlingar i världen.

De delar av hennes arbete som främst kommer att synas utåt, är att vara ute och lobba för judiska frågor. Hon tänker även ingå i nätverk med andra organisationer. Hon kommer även att bearbeta kristna församlingar.

— Jag brinner för det här. Jag är inte religiös, men jag är väldigt traditionell och identiteten är viktig för mig. Så jag kan inte tänka mig något som är viktigare än att vara med och påverka, säger hon glatt till nätpublikationen.

Två hjärtefrågor är att se till att judar utan inskränkning kan utöva judisk lag i Sverige. Judar ska utan restriktioner kunna gå i judisk skola. Den i många länder debatterade frågan kring omskärelse av judiska pojkar, ska inte få drabbas av antisemitiska svenska lagar.

— Skulle det bli ett omskärelseförbud i Sverige så är det i mina ögon värre än ett terrorattentat. Det är ett förbud så att du inte kan vara jude i Sverige, avslutar hon.

Detta gäller alltså enligt Petra Kahn Nord alla judar, oavsett deras grad av religiositet, sekulära hållning eller skenbara ”assimilering” i det svenska samhället.

När nu World Jewish Congress återetablerar sig i Stockholm, kommer de omedelbart att ha ett rikt nätverk av judiska lobbyorganisationer och myndigheter, som bland andra Forum för levande historia, Historiska museet, Paideia och Judiska museet.


  • Publicerad:
    2020-12-31 12:58