INRIKES. På ”förintelsens” minnesdag hittades en gammal resväska med en Davidsstjärna utanför Stadsmuseet i Norrköping. Väskan innehöll tvålar, glasögon och satiriska antisemitiska bilder. Händelsen betraktas som ett hot mot museets utställning om nazism.

Bild från utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” på Norrköpings Stadsmuseum som utsatts för ett antisemitiskt hot. Skärmbild.

På måndagsmorgonen gjorde personalen på Norrköpings Stadsmuseum en skrämmande upptäckt. I anslutning till entrén hade någon placerat en gammaldags resväska som var fylld med tvålar och glasögon. I det uppfällda locket satt dessutom ett par satiriska antisemitiska bilder fastnitade.

— Vidrigt. Förskräckligt. Det var så otroligt uttänkt, det var skrämmande. Jag blev illamående, säger Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare som var den som gjorde upptäckten, till Norrköpings Tidningar.

I söndags invigde Stadsmuseet en ny utställningen med temat ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”.

Peter Lyrander, säkerhetssamordnare på Norrköpings kommun, säger till SVT Nyheter Öst att man ser utplaceringen av väskan som ett antisemitiskt hot mot utställningen. Händelsen är polisanmäld.

— Det är inte klart vilken brottsrubricering som gäller ännu, det bestämmer polisen. Men det blir troligen fråga om hets mot folkgrupp eller olaga hot, säger Lyrander.

När Nordfronts reporter ringer upp museichefen Maria Modig berättar hon att ”vi var medvetna om att det fanns risker och vi har gjort riskbedömningar i förberedelserna inför en så kontroversiell utställning”.

Hon berättar också att på invigningsdagen hade kommunen hyrt in vakter som bevakade museet just med tanke på de bedömda riskerna.

På Nordfronts fråga om det här inte bara kan vara fråga om ett busstreck svarar hon bestämt nej.

— Nej, man såg på designen och på detaljerna att den som har gjort det här hade tänkt till. Det såg inte ut som något busstreck med lite graffiti eller så, det var alldeles för genomtänkt, svarar hon.

Modig säger också till Nordfront att hon inte tror att personalen på Stadsmuseet känner sig orolig eller hotad efter händelsen, men att det naturligtvis väckte starka känslor.

Hon vill inte i intervjun peka ut någon misstänkt för gärningen, men säger att ”eftersom det gjordes just på förintelsens minnesdag för det ju tankarna åt högerextremt håll”.

Källa:
De polisanmälde fyndet vid entrén


  • Publicerad:
    2020-01-29 20:40