GRANSKNING. Personerna bakom statistikhemsidan gangrapesweden.com har kartlagt och publicerat information om det vänsterextrema trollnätverket #jagärhär, som har kopplingar till statskontrollerad media.

Ledarskiktet i trollnätverket #jagärhär, som försöker tysta oppositionella yttringar på sociala medier. Klicka för större bild.

Hemsidan gangrapesweden.com har gjort sig känd för att ta fram statistik som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) inte har velat publicera. Genom att sammanställa framförallt alla domar i sexualbrottsfall har man lyckats visa på att afghanska medborgare har ungefär tre gånger så stor ackumulerad strafftid som alla svenskar de senaste sex åren, samt att inte en enda pedofil från något EU-land har utvisats för grov våldtäkt mot barn under de senaste fem åren.

Den kanske mest spektakulära slutsatsen som kan dras av gangerapeswedens statistik är dock att gruppvåldtäkter bevisligen är ett importerat fenomen, då de få svenskar som dyker upp endast framstår som statistiska undantag. Förutom domar har man även samlat in artiklar, mestadels från rikstäckande och statskontrollerad media. Av de 117 artiklar som man samlat in och som rör sexuella övergrepp i grupp så handlar mindre än fem om förövare som kan misstänkas vara svenskar.

Nu har man också valt att kartlägga det vänsterextrema trollnätverket #jagärhär, som har samlats i en Facebookgrupp från vilken man planerar trollattacker mot diskussioner på sociala medier där oppositionella åsikter kan tänkas yttras. Granskningen visar inte bara vilka personer som ligger bakom, utan även vilken taktik som används: Det handlar inte om att ha rätt argument, utan om att ”synas och höras”.

Så här beskrivs de personer som leder #jagärhär i granskningen:

Hatterrororganisationen styrs av Mina och Magnus Dennert från bland annat SVTs lokaler. De är bosatta i Billdal utanför Göteborg, som ligger på topp-i-fem listan över minst ”mångkulturella” områden i hela landet. Josefin Lindell-Sjögren och Marie-Louise Johansson jobbar primärt med att organisera propagandamaterialet för riktade nätattacker i ”svärmgrupper”. Roger Wiklander leder också administrativt arbete för hatgruppen från Umeå.

Det gangrapesweden syftar på med att gruppen skulle styras från SVT:s lokaler är att Magnus Dennert, bland annat enligt sin egen Linkedin, arbetar som ”Konceptansvarig webb, mobila plattformar och sociala medier” och ”Onlineexpert” på SVT.

Skärmdump: linkedin.com. Klicka för större bild.

I granskningen listas också ett stort antal Facebookkonton som representerar de mest aktiva vänstertrollen, med uppmaningen till de som hyser invandringskritiska åsikter att blockera.

Nordfront har varit i kontakt med personen bakom gangrapesweden.com, som låter hälsa att det är en fortlöpande granskning och att mer information kommer att publiceras inom kort.

Läs hela granskningen på gangrapesweden.com.

Även Nordfront är intresserade av material kring den här gruppen, framför allt vad gäller kopplingar till media och myndigheter. Sitter du på information om #jagärhär eller andra liknande grupper och individer som kan användas i journalistiskt syfte? Tveka inte att kontakta Nordfront på research@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2017-09-06 03:01