BROTT. Fyra vänsterextremister har åtalats och dömts för våldsamt upplopp efter att de misslyckades med sitt försök att stoppa Nordiska motståndsrörelsens demonstration den 12 november förra året. Medietystnaden är total men Nordfront har namnen på mötesstörarna.

Alla bilder i artikeln är förstorningsbara och kommer från FUP om inte annat uppges.

Den 12 november förra året arrangerade Nordiska motståndsrörelsen en öppen demonstration mot främlingsinvasionen i Stockholm som samlade uppåt 700 deltagare.

Som vanligt dök det upp motdemonstranter som ville stoppa demonstrationen eller åtminstone störa den. Bortsett från några mindre incidenter lyckades polisen dock hålla vänsterextremisterna borta från den tillståndsgivna demonstrationen, varför vänsterextremisterna främst bråkade med poliser under dagen.

Rubrikerna i den svenskfientliga lögnpressen blev givetvis i stil med SVT:s rubrik som löd: ”25 personer frihetsberövade under nazistdemonstration”. Detta trots att de 25 personerna egentligen deltog i en vänsterextrem motdemonstration, vilket också framgår när man läser hela nyheten på SVT.

Efter demonstrationen har det dock varit knäpptyst i media om vad som hänt och många trodde säkert att vänsterextremisterna som vanligt kom undan. Men det stämmer inte riktigt. Fyra personer dömdes förra veckan för våldsamt upplopp av Stockholms tingsrätt. Upploppet ägde rum då en vänsterpöbel försökte bryta igenom en polisavspärrning vid Västerlånggatan. Förundersökningen beskriver händelsen på följande sätt:

Folksamlingens storlek uppgick till minst hundra individer varav ett stort antal var maskerade. Vid minst två tillfällen gjordes rusningar och försök att forcera staketen samtidigt som en stor mängd föremål och pyroteknik kastades mot polismännen bakom staketet. Polismännen fredade sig genom att använda batonger och oc-spray.

En polisman uppskattar i förundersökningen att uppåt 60 personer var aktiva i upploppet, men bara fyra personer har åtalats och dömts för inblandning i upploppet.

Fria Tider fångade efterspelet till ett av upploppen där man ser vänsterextremister gripas av polisen. Polisen talade inledningsvis om fyra olika våldsamma upplopp under dagen men har endast lyckats åtala fyra personer för inblandning i ett av dessa upplopp.

Nordfront har till skillnad från etablerade medier granskat de dömda och har bland annat kunnat koppla dem till vissa sociala medier.

Leodan Muciel Rodriguez (920702-3954)

Rodriguez döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för våldsamt upplopp. Han förnekade brott och påstod att han ej varit i Stockholm den 12 november, men polisen hade stoppat honom och andra vänsterextremister från södra Sverige och fotograferat dem under deras resa upp till huvudstaden – varför han utan problem kunde knytas till brottet och dömas för det.

När polisen gjorde en husrannsakan hemma hos Rodriguez på Dalaplan 5 B i Malmö i november förra året hittade man en batong, en slangbella och en gasmask.

I förhören med polisen säger Rodriguez ”ingen kommentar” på alla frågor av relevans och redan 2013 var Rodriguez inblandad i ett våldsamt upplopp, vilket i kombination med hans öppna propagerande för vänsterextremism under pseudonymen ”Vilda vänstern” på Twitter tyder på att han är aktiv och organiserad ”antifascist”. 2013 dömdes han till böter för våldsamt motstånd efter att polisen uppfattat honom som anförare av ett våldsamt upplopp i Linköping och försökte gripa honom, varpå han gjorde motstånd och flydde en gång innan polisen hann ifatt honom och kunde gripa honom.

På en hemsida beskrev Rodrigues sig själv på följande sätt för något år sedan:

Serietecknare och illustratör som går första året på Serieskolan vid Kvarnby Folkhögskola i Malmö. Är medlem i Folk Från Branschen och arbetar med fansinen CSN och Hajens Hjärta. Arbetar med kortare serieprojekt, illustrationsjobb och förberedelser inför ett längre serieprojekt för hösten 2016.

Utöver Twitter har Rodriguez ett konto på Instagram där han använder samma användarnamn som på Twitter.

Karl-Oskar Nyman (960415-1978)

Civilpolis griper Nyman till höger i bild. Hipster-ID till vänster.

Bild från Norrköping stadsbiblioteks hemsida där det står att Nyman arbetar på biblioteket.

Nyman döms för våldsamt upplopp till villkorlig dom med 60 timmars samhällstjänst. Enligt domen har han kastat två bengaler mot polisen, men då ingen polis skadades allvarligt räknas dessa brott som annars hade rubricerats som försök till våld mot tjänsteman som ”förbrukade” då våldsamt upplopp ses som ett allvarligare brott.

I förhör nekade Nyman till brott och vägrade att svara på de flesta av frågorna från polisen. Intrycket hans Facebookprofil ger är att han har kontakt med många aktiva och före detta aktiva vänsterextremister från AFA och Revolutionära Fronten.

Lokalmedia har tidigare uppmärksammat att Nyman arrangerat en hardcore konsert i Norrköping och han är själv, precis som andra ”antifascister” före honom, ”musiker” och spelar i ett hardcoreband.

Norrköping stadsbibliotek har också lagt upp en film på sin Facebook där Nyman tillåts göra reklam för en bok av vänsterförfattaren Kajsa Kattis Ekman.

Nils Oskar Börner (980822-5990)

Skärmdump från Facebook.

Skärmdump från Facebook.

Börner döms för våldsamt upplopp och kastade enligt domen isklumpar mot polisen under bråket. Straffet för Börner blir skyddstillsyn med behandling som det är upp till Frivården att besluta om.

I polisförhör uppger Börner att han vill vara ärlig och erkänner brotten på en gång när polisen frågar hur han ställer sig till brottsmisstanken. Han förklarar i förhöret att hans familj och skola har hjärntvättat honom till att hata ”nazism”:

Börner berättar att han går i en politiskt engagerad skola, i skolan satt affischer i uppe om att det skall demonstreras mot nazismen, Börner är uppväxt med att man skall jobba emot nazismen, Familjen är ganska politiskt aktiv och tycker att det är bra att visa vad men tycker i politiska frågor. I alla fall på Börners pappas sida. Börner bror är också politiskt aktiv och Börners farmor kommer ifrån Tyskland och har upplevt nazismen och har lärt sina släktingar att man måste kämpa emot just de krafterna som nazismen. Så hela familjen utom kanske Börners mamma tycker väl att det är bra att visa offentligt vad man tycker och vara med på en sån här typ av demonstration.

Börner berättar vidare i förhöret att han var på plats den 12 november med jämnåriga personer som gick på samma gymnasium som han själv. Vad gäller upploppet så uppger han att han kom fram till en avspärrning och ”drogs med” i händelseförloppet av de svartklädda och maskerade personerna som Börner beskriver som ”våldsvänster” och ”huliganer”.

När Börner lämnade platsen grep en polis honom och han kördes till en polisstation. Börner uppger i förhöret att poliserna hela tiden varit väldigt snälla mot honom. På frågan varför han kastade isklumpar mot polisen svarar Börner:

Det har jag frågat mig själv efteråt, Det kändes då på plats, där och då som aktivism. Jag drogs med och kände att det var spännande.

När den idag 18-årige Börner var yngre var han röstskådespelare i barnfilmerna ”Winky och jakten på den försvunna hästen” (2007) och ”Winkys hemlighet” (2005). Börner har ett ointressant konto på Twitter som inte postat några tweets. Idag verkar han ägna sig åt idrott och då han är ung kan han förhoppningsvis växa ifrån detta med att ägna sig åt svenskfientlig mötesstörande verksamhet.

Per Jonas Bondeson Siwe (971112-8737)

Att kasta isklumpar på poliser är uppenbarligen kul.

Siwe döms även han för våldsamt upplopp för att ha kastat isblock mot poliser under ordningsstörningen. Domen för honom inkluderade även vapenbrott och landade på villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

Vapenbrottet bestod i att Siwe hade ett pistolmagasin och patroner i sin lägenhet, vilket uppdagades när polisen gjorde husrannsakan där. Förundersökningen berättar följande:

Vid husrannsakan hemma hos Jonas så tillfrågades Jonas om det fanns något olagligt i lägenheten som polisen skulle hitta. Jonas svarade direkt att det fanns ett pistolmagasin i en röd låda i hans sovrum. Han sa att han trodde det tillhörde polisen eftersom han hittat det på marken vid en demonstration med nazister i Kungsträdgården. Han sa att han inte lämnat in det när han hittade det eftersom det var så hetsig stämning där och då.

Siwe är alltså en återkommande deltagare på våldsamma och vänsterextrema motdemonstrationer. I förhören svarade han ”ingen kommentar” på alla frågor utom frågan om magasinet där det låg i hans intresse att hitta på en förklaring som skulle kunna rädda honom undan vapenbrottet.

Som intressant parentes kan nämnas att denne yngling tidigare verkar ha idrottat i ett vattenpololag för poliser. På Facebook har Siwe liksom många organiserade vänsterextremister en väldigt sluten profil.

Okänd invandrarman

Mannen på bilden kastar föremål på polisen enligt FUP:en. Polisen har dock inte kunnat identifiera personen varför han är en av väldigt många yttrandefrihetshatare som skulle kunna lagföras för våldsamt upplopp men ännu inte har kunnat åtalas av åklagaren.

Vet du vem mannen på bilden är? Kontakta då polisen på 114 14.

Hjälp oss att hålla koll

Att beställa ut enstaka domar och andra offentliga dokument kostar oftast inget i Sverige, men vill man ha större kvantiteter av offentlig information eller viss information från Kriminalvården kostar det pengar. Genom att stödprenumerera på Nordfront hjälper du oss – och i förlängningen dig själv – att hålla koll på vänsterextremisterna som försöker inskränka nationalisters politiska friheter i Sverige.


  • Publicerad:
    2017-06-17 08:00