Dagens datum 23 februari: Den lettiske flygaren och nationalhjälten Herbert Cukurs mördas i Sydamerika av lömska Mossad-agenter några månader innan han skulle fylla 65 år.

Den 23 februari 1965 mördades Herbet Cukurs av Mossad-agenter i Uruguay, han överfölls av en handfull män utanför Montevideo och under en långdragen kamp slogs den åldrade mannen med en hammare innan den slutliga nådastöten utdelades i form av två skott i huvudet. Hans lik lämnades i ett bilbagage tillsammans med en lapp undertecknad ”de som aldrig glömmer”.

Redan som tonåring riskerade Herbert Cukurs livet i kampen för det lettiska folkets frihet från den sovjetiska aggressionen 1918 till 1920 och vann ett flertal medaljer för tapperhet under striderna. Det var genom militären som han kom i kontakt med flygningen, vilket kom att bli en livslång kärlek för den unge mannen som 1923 började designa sitt första flygplan. Till motor tog han en Harley Davidsson-motor som han med en motorcykelkedja satte samman med propellern. Planet var mycket originellt och hade vikbara vingar vilket tillät Cukurs att få in planet i sitt egna hus mellan flygturerna. Med detta plan lyckades han med bedriften att köra under en bro som knappt var bredare än själva vingspannet på flygplanet.

Cukurs fortsatte att bygga plan och göra ensamflygningar och under tidigt 30-tal flög han ett egenhändigt konstruerat flygplan från Riga till Gambia. Han kom några år senare att flyga från Baltikum ända till Tokyo.

Här syns Herbert Cukurs i Gambia respektive i Tunisien under 1930-talet.

Cukurs betraktades som en lettisk nationalhjälte i likhet med den svenskättade amerikanen och flygaren Charles Lindberg. Någonting som utmärker Cukurs gentemot andra flygare är just att han själv designade och byggde långdistans-planen som han flög världen över med. Under 1939 började han designa bombplanet Cukurs C.6bis som beställdes av det lettiska försvaret men endast ett exemplar hann byggas innan Sovjet invaderade landet 1940. Efter att tyskarna befriat Baltikum från den sovjetiska ockupationen kom Cukurs att gå med i det lettiska Kommando Arājs, underordnat det tyska Sicherheitsdienstes. Efter kriget anklagades Cukurs av vittnen för att ha mördat judar i Riga, dokument som styrker detta saknas dock, och Cukurs flydde till Sydamerika för att undslippa det grymma öde som väntade balter som slagits mot Sovjet.

Tillsammans med sin familj gjorde han sig ett nytt liv i São Paulo, fortsatte med flygningen och försökte inte dölja sin identitet. Ett fåtal månader innan sin 65-årsdag lurades Cukurs till ett hus i Montevideos utkant och mördades. Han lurades dit av en Mossad-agent som utgav sig för att heta Anton Künzle. Agenten som kallade sig Künzle utgav 1997, tillsammans med Gad Shimron, boken ”Avrättningen av en bödel”, i vilken mordet beskrivs. Trots att Cukurs på grund av misstänksamhet hade filmat ”Anton Künzle” och gett sin fru filmen innan han for till Montevideo så ställdes mördarna aldrig inför rätta. I Lettland ses han av många än idag som en nationalhjälte, dels för sina bedrifter som flygare men också för sin kamp för letternas frihet gentemot bolsjevikerna.


  • Publicerad:
    2019-02-23 00:30