KULTUR. Nordfront presenterar här båda black metal-avsnitten med TV-programmet Kulturbunkern.

När Holmqvist och Eklund gjorde köttsoppa i Studio Bothnia dök kulturduon Daniel & Linus ner i den svarta avgrunden av extremmusik som kallas black metal eller svartmetall på svenska. Vi har valt att samla bägge avsnitten i den här artikeln.

Den första delen tar avstamp i det sena sextiotalet och början av den mer satanistiska inriktningen av genren och går vidare genom åttiotalet och fram till främst de svenska banden som ännu är aktuella.

I del nummer två tar man sig an de mer destruktiva banden, det så kallade black metal-kriget som härjade under 90-talet och kommer in på den nationalsocialistiska black metal-musiken, NSBM. Vi får även en hel del skivtips från främst Linus då Daniel avslöjar en hemlighet om hans egentliga förhållande till musikgenren.

Har du problem att se klippen? Klicka dig in på Kulturbunkern på VK i så fall. Har du mobiltelefon rekommenderar vi att använda VK-appen som finns för Android och iPhone.

För de intresserade har vi här sammanställt en lista på några skivor som varit viktiga för genren.

1. Coven – Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls. 1969
2. Venom – Welcome to Hell. 1981
3. Bathory – S/T. 1984
4. Burzum – Filosofem. 1996
5. Goatmoon – Voitto tai Valhalla. 2014

Tycker ni att programmet är bra Swisha gärna en slant till en ny kamera till 070-2518079, märk donationen med Kulturbunkern. Vinnaren av tygmärket med Zifir utses i nästa avsnitt.


  • Publicerad:
    2019-02-22 18:00