INRIKES. Många poliser väljer nu att säga upp sig från sina anställningar. En stor anledning ska vara att de är underbemannade.

Under de senaste två månaderna har över 100 poliser lämnat sina anställningar hos polismyndigheten. Bland annat för att de anser att de får för lite i lön och att de är underbemannade. Tusentals poliser skickade brev till flera chefer inom myndigheten, däribland Dan Eliasson. Bland annat ska de i breven ha berättat om att de ibland inte ens hinner gå på toaletten på grund av den låga bemanningen. Eliasson svarade i ett pressmeddelande att han ”förstår att de känner så”.

Än så länge har cheferna sagt nej till de krav som ställts angående lönerna. Efter fem år i tjänst vill de ha en lägsta lönenivå på cirka 28 000 kronor. Som det är nu kan nyanställda poliser ha högre lön än de som har flera år i tjänsten.

Enligt kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson är det dock långt ifrån alla poliser det är synd om.

— Det är poliserna på fältet som ska göra jobbet som mår dåligt. De är lägst betalda och hela tiden försvinner en del av dem till byråkratiska uppgifter och då blir påfrestningarna på fältet ännu större. Det har blivit mer att göra under sämre betingelser och samtidigt är lönerna låga, säger Leif GW Persson.

Källa:
Massavhopp från polisen: ”Man känner stor frustration”


  • Publicerad:
    2015-11-10 21:40