ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. En modern bil vet exakt hur den körs och vart. Snart kan de också utrustas med ansiktsigenkänning.

Din bil spionerar på dig. Inte minst denna Chevrolet Volt.

Biltillverkarna samlar in stora mängder data om bilförarna, skriver Auto Motor & Sport. En modern bil ”vet” exakt hur den körs och var, och den kan ”dammsuga” information som kan användas inom många olika områden. Data kan säljas vidare till andra företag, organisationer eller regeringar, och även på andra sätt komma på villovägar.

Tidningen Washington Post har tidigare gjort uppmärksammade tester och reportage om hur mycket data som mobiltelefoner skickar om sina användare, även efter att de har varit ”avstängda” eller i offline-läge. Nu har de hackat sig in i en Chevrolet Volt för att se hur mycket bilen känner till om föraren.

Med bärbara datorer och särskilda mjukvaror liknande dem som användes vid undersökningen av mobiltelefoner, lyckades teamet som anlitades av Washington Post komma åt den data som annars inte är möjlig för bilens användare att kontrollera eller se. Det handlar om information om var bilen har befunnit sig, vilka samtal föraren har ringt, kontakter i telefonboken, e-postadresser, med mera.

Tyska bilar lagrar 300 gigabyte data
Som i fallet med mobiltelefoner hämtar vissa bilar information om var bilen är även när navigationssystemet eller platstjänster inte används. Vissa tyska bilmärken har interna hårddiskar med en kapacitet på 300 gigabyte för att lagra all data. Det finns också planer på att bilarna snart ska utrustas med ansiktsigenkänningsteknik för att ”någon” ska kunna identifiera eller hålla koll på föraren och dennes beteende vid ratten.

General Motors, som äger Chevrolet, svarar med IT-branschens standardsvar att ”inget händer utan att bilägaren godkänt det”. Datainsamlingen görs dock utan att föraren märker något. Informationen om det står i en finstilt och svårläst avtalstext.

Vidare är det bara bilägaren som juridiskt sett har godkänt att bilen samlar in data om henne. Om någon annan person än ägaren använder bilen, kan data samlas in även om den personen, och så vidare. Därmed får obehöriga vetskap om personliga relationer. Genom att kombinera metadata kan intresserade dataoperatörer lägga pussel som avslöjar människors sociala relationer, aktiviteter, med mera.

Källa:
Avslöjat: Så mycket data dammsuger bilen om dig


  • Publicerad:
    2019-12-23 16:00